Místo McDonald’s je tu DonMak. Doněčtí separatisté otevřeli vlastní kopii fastfoodu

Eva Mošpanová, Marketing & Media
18. 7. 2016 15:52
Na východní Ukrajině se objevily plagiáty McDonald's. Zda se proti nim bude mezinárodní síť bránit právní cestou, zatím není jisté.
Foto: Google StreetView/Twitter/Koláž MaM

Doněck, Praha – Dvě separatistické oblasti na východě Ukrajiny si po svém poradily s odchodem nadnárodního řetězce McDonald’s z konfliktních území. Místo jeho poboček provozují jejich kopie, které se nápadně podobají původním restauracím.

"Chutná to stejně," pochvaluje si v reportáži doněcké televize jeden ze tří stovek zákazníků, kteří se v sobotu 16. července přišli podívat na otevření restaurace DonMak.

Stěžuje si jenom na problémy s obsluhou zaviněné náhlým zájmem o restauraci. Ten je pochopitelný: vedle doněckého autobusového nádraží restaurace s rychlým občerstvením nefungovala dva roky. Po vzniku separatistické republiky v roce 2014 se odsud americký řetězec McDonald's stáhl.

Jeho prostory i know-how nyní využila restaurace s názvem odkazujícím přímo na Doněck - DonMak. Její upravené logo okatě připomíná McDonald's, včetně známých zlatých oblouků, barevného schématu a obalů. Kdo je jejím provozovatelem, není známo.

Na podobně "přemalovanou" fastfoodovou restauraci v sousedním Luhansku upozornil v květnu britský deník Mirror. Tam z původní pobočky McDonald's vznikla restaurace "Burger" s logem doplněným o vlajku Luhanské lidové republiky.

Podle deníku restauraci otevřeli proruští podnikatelé bez svolení původního provozovatele.

Reportáž z DonMaku

"Nelegální použití obchodních značek, názvů a fotek produktů, které patří McDonald's, je příkladem porušení majetkových práv společnosti,“ vyjádřila se pro Mirror mluvčí McDonald's pro Ukrajinu. Podle ní si společnost vyhrazuje právo řešit takové případy právními prostředky.

Jestli opravdu dojde až k právním tahanicím v problematické oblasti, není jasné. Zástupce luhanského "ministerstva obchodu" deníku řekl, že k žádnému oficiálnímu kroku zatím nedošlo.

Čtěte také: Coca Cola v nové kampani rozdává mobilní data

 

Právě se děje

Další zprávy