Začal v Brně s pár tisícovkami. Křetínský slaví, podívejte se na jeho impérium

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 7. 2020 16:09
Daniel Křetínský, který je podle letošního žebříčku časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem, slaví půlkulatiny. V pracovní kariéře toho do svých pětačtyřicátých narozenin stihl požehnaně a v první desítce Čechů s největším majetkem je nejmladší. Podívejte se na vlastnické portfolio podnikatele, který patří k nejvlivnějším postavám tuzemského byznysu.
Hnědouhelný povrchový důl Welzow v Německu
Hnědouhelný povrchový důl Welzow v Německu | Foto: Reuters

Holding v cizině

V Německu patří EPH k jedné z největších těžebních firem, vlastní tam společnost Mibrag, firmu Kraftwerk Mehrum, která provozuje černouhelnou elektrárnu Mehrum, a spoluvlastní energetickou a těžební firmu Lausitz Energie (LEAG).

V Polsku EPH ovládá společnost PG Silesia provozující černouhelný důl. V Maďarsku kontroluje výrobce tepla a elektřiny Budapesti Erömü.

V Británii patří EPH například černouhelná elektrárna Eggborough u Leedsu (výrobu má ukončit v září) a velké paroplynové elektrárny Langage a South Humber Bank. 

Holding působí také ve Francii a v Itálii, kde vlastní například pět paroplynových elektráren a černouhelný zdroj na Sardinii. 

  • Na fotce je hnědouhelný povrchový důl Welzow v Německu, který provozuje firma Lausitz Energie.
 

Právě se děje

Další zprávy