Lufthansa zrušila 200 letů, stávka postihla i spoje s Ruzyní

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 9. 2014 0:14
Protest skončil ve 23 hodin, nevyletěly ani dva páry spojů mezi Frankfurtem a Prahou.
Foto: Reuters

Berlín - Největší německé aerolinky Lufthansa zrušila kvůli večerní stávce pilotů na 200 letů s místem startu nebo přistání ve Frankfurtu nad Mohanem. Nevyletěly ani dva páry spojů mezi Frankfurtem a Prahou, uvedla Lufthansa ve zveřejněném náhradním letovém řádu.

Protest, který skončil ve 23:00 SELČ, podle agentury DPA neprovázely během odpoledne žádné incidenty.

Lufthansa doporučila cestujícím na vnitroněmeckých linkách použít místo letadla rychlovlaky ICE a expresní meziměstské vlaky IC. Pasažérům na mezinárodních linkách Lufthansa doporučila využít možnost zdarma přeložit letenku na jiný den, čehož využilo zhruba 14.000 zákazníků.

Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil stávku kvůli sporu o důchodový program. Odbory také dnes dopoledne upozornily, že jsou připraveny uspořádat další stávky v nadcházejících dnech.

Piloti sice vyhlásili stávku od 17. do 23. hodiny, Lufthansa ale z technických důvodů ruší spoje v období od půl druhé odpoledne do sobotních sedmi hodin ráno.

"Musíme zajistit, aby letadla byla na místě sobotních plánovaných odletů, abychom mohli co nejrychleji obnovit řádný provoz," řekla v televizi n-tv mluvčí Lufthansy Barbara Schädlerová. Podle ní stávka postihne asi 25 tisíc cestujících.

Neletěly ani dva páry spojů s Prahou

Rušení spojů postihlo i linku mezi Frankfurtem a Prahou. Lufthansa odvolala spoje, které měly z Frankfurtu do české metropole odletět v 17:20 a 21:55. Zrušeny byly také lety z Letiště Václava Havla do Frankfurtu, které měly z Prahy odletět v 18:25 a v 19:30.

Piloti stávkují kvůli dlouhodobému sporu s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod.

Spor o odchod do penze

Lufthansa chce nyní posunout možný věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Schädlerová dnes prohlásila, že vedení Lufthansy dalo VC nabídku kolektivní smlouvy, o níž bylo připraveno jednat. Mluvčí odborů Jörg Handwerg ale deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že odborový svaz zatím nevidí žádné přibližování pozic firmy a pilotů, a proto je připraven v protestních akcích pokračovat.

"Po páteční stávce může kdykoli znovu dojít k zastavení práce. Jak o víkendu, tak v následujícím týdnu," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy