Libra je nejlevnější za posledních třicet let. Brexit děsí trhy, výrazně ztrácí banky

Janis Aliapulios ČTK Jiří Hovorka Janis Aliapulios, ČTK, Jiří Hovorka
Aktualizováno 24. 6. 2016 9:38
Investoři na finančních trzích mají jasno v tom, že výsledek britského referenda znamená ohrožení pro jejich peníze. Libra vůči dolaru oslabila na nejslabší hodnotu za posledních třicet let, stejně tak jdou dolů ceny akcií nebo ropy. Naopak posiluje cena zlata.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Londýn - Vítězství zastánců Brexitu hýbe světovými trhy. Britská měna zažívá v reakci na výsledky čtvrtečního referenda rekordní propad - vůči americkému dolaru je nejslabší za více než třicet let.

Libra sestoupila v reakci na vítězství Brexitu o více než desetinu až na 1,323 dolaru, nejníže od září 1985. Později část ztrát smazala a po osmé hodině ranní se pohybovala kolem 1,36 dolaru. Při zveřejňování prvních výsledků měla libra hodnotu 1,5 dolaru, a byla tak na letošních maximech, když trhy v posledních dnech uvěřily, že Britové odchod z EU odmítnou.

Padá také kurz eura. K dolaru odepisuje asi čtyři procenta a sestoupilo pod hranici 1,1 USD. Dostalo se tak nejníže od letošního března. Ze světových měn naopak posiluje japonský jen, který ještě ve čtvrtek v očekávání setrvání Velké Británie v EU oslaboval.

Česká měna na Brexit reaguje propadem vůči euru a dolaru a posílením k libře. Vůči euru koruna mírně oslabila na 27,14 Kč/EUR se ztrátou zhruba pěti haléřů. K dolaru koruna ztratila zhruba tři procenta na 24,62 Kč/USD. K libře se česká měna dostala na nejsilnější úroveň za 2,5 roku. Koruna posílila přechodně až pod hladinu 33 Kč/GBP na nejsilnější úrovně od konce roku 2013. Kolem 8:15 se obchodovala za 33,50 Kč/GBP.

Akcie klesají

Také akciové trhy na východní polokouli, kde světové denní obchodování vždy začíná, zareagovaly na výsledky britského referenda prudkým propadem. Index tokijské burzy Nikkei 225 ztrácí 3,05 procenta, australská burza odepisuje dokonce 3,4 procenta.

Na akciovém trhu v Hongkongu je pak vidět, co se může stát na evropských burzách po zahájení obchodování. Akcie britské bankovní skupiny HSBC v Hongkongu ztrácejí 8,4 procenta. Právě bankovní tituly by mohly být podle analytiků Brexitem zasaženy nejvíce i s ohledem na to, že je Londýn jedním z největších finančních center světa.

Po zahájení pátečního obchodování výrazně klesají také indexy evropských burz. Pražský index PX padá zhruba o desetinu a je nejníže od roku 2009, kdy vrcholila finanční krize, upozornil akciový analytik Komerční banky Josef Němý. V Evropě podle něj akcie některých finančních titulů ztrácejí až pětinu hodnoty. Stejně i v Praze zamířily dolů finanční emise. Cenné papíry Erste Bank oslabily po otevření trhu o 17 procent, Komerční banky o sedm procent a pojišťovny VIG o 11 procent.

Po prudkém propadu akcií i libry by však podle ekonomů měla přijít postupná stabilizace. "Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. To znamená, že dnešní reakce trhu bude přehnaná. Během několika dní v závislosti na dalším vývoji se trh ustálí," myslí si hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní by mohla v případě Brexitu ještě o několik haléřů oslabit také česká koruna. Propad české měny o více než tři procenta je ale nepravděpodobný.

Ropa dolů, zlato nahoru

Reagují i ceny komodit. Světové ceny ropy se propadly zhruba o šest procent. Cena severomořské ropy Brent kolem 06:30 ztrácela 5,9 procenta na 47,90 USD za barel. Investoři mají obavy především z dopadů, jaké by mohl mít Brexit na evropskou ekonomiku. "Špatný stav ekonomiky v Británii a v Evropě není pro ropu příznivý," poznamenal analytik ropného sektou Victor Shum ze společnosti IHS.

Naopak vzhůru zamířila cena zlata, která se dostala na dvouleté maximum nad 1300 dolarů (32 110 Kč) za troyskou unci. Proti předchozímu dni zaznamenala až osmiprocentní nárůst. Zlato je považováno za bezpečnou investici v období politické a ekonomické nejistoty. Cena zlata se vyšplhala až na 1362,60 dolaru za troyskou unci. "Investoři se snaží ochránit své investice," uvedl analytik Naeem Aslam ze společnosti Think Forex.

Britové rozhodují, zda zůstanou v Evropské unii, nebo z ní odejdou. V Islingtonu na severu Londýna se volí za deště. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy