Běžte a nakupte na britském Amazonu, radí ekonom. Čechům zpomalí růst mezd, ČNB prodlouží intervence

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 6. 2016 9:13
Výsledek čtvrtečního referenda, ve kterém Britové rozhodli o vystoupení z Evropské unie, pocítí i běžní Češi. Kvůli nejistotě v eurozóně a výpadku britské poptávky zpomalí růst HDP i mezd. Zároveň už stoupla cena eura a dolaru, výhodnější jsou naopak nákupy v librách. Kvůli Brexitu se také může prodloužit doba, kdy bude Česká národní banka kontrolovat kurz koruny, varují ekonomové.
Zpomalení ekonomického růstu. Ilustrační foto
Zpomalení ekonomického růstu. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Výsledek referenda, ve kterém si Britové ve čtvrtek odhlasovali vystoupení z Evropské unie, pocítí i běžní Češi. Kvůli nejistotě v eurozóně už letos zpomalí tuzemská ekonomika a s ní i růst mezd, varují ekonomové.

Růst českého HDP by měl podle ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera v tomto roce zpomalit "o několik desetin procenta". Totéž očekává pro příští rok.

K útlumu může dojít kvůli zpomalení celé eurozóny i kvůli výpadku britské poptávky po českém zboží - především automobilech. "Vidím tam obě ty možnosti, nedokáži ale určit, která bude převažovat," uvádí Seidler s tím, že zatím panuje na trhu velká nejistota.

Podle ekonoma České spořitelny Davida Navrátila by dopady na českou ekonomiku nemusely být nijak velké, pokud by "rozvod" Británie s Unií proběhl hladce. To je ale podle něj vzhledem k naladění Německa a Francie nepravděpodobné. "Proto očekáváme, že česká ekonomika kvůli Brexitu během jednoho roku poroste pomaleji o 0,6 až jeden procentní bod," uvádí.

Také Navrátil si myslí, že k poklesu dojde hlavně kvůli zpomalení eurozóny a poklesu exportu do Velké Británie. "Méně příznivá situace vývozců se podepíše na pomalejším růstu mezd českých zaměstnanců," varuje přitom. Stejný názor mají i další oslovení ekonomové.

Dražší euro i dolar

Zároveň už Brexit oslabuje korunu. Euro během pátečního rána zdražilo na 27,1 koruny a podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka by v následujících týdnech mohlo zdražit o další "desítky haléřů".

"Trh by samozřejmě mohl utrhnout kurz koruny klidně až nad 28 korun za euro," varuje ale Navrátil. Pokud by dnes koruna oslabovala stejným tempem jako polský zlotý, který zlevnil o 3,7 procenta, tak už euro zmíněných 28 korun stojí. Stejně tak je méně výhodné kupovat dolar - jeho cena přes noc stoupla o zhruba 80 haléřů.

"Jakmile vstanete a zapnete si televizi nebo kouknete na Facebook, zprávy o Brexitu letí raketovou rychlostí světem. Trhy nespí a už reagují - samozřejmě pod tíhou obav," vysvětluje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, proč jsou dopady britského hlasování již viditelné.

Výhodnější je teď pro Čechy naopak libra, která po zveřejnění výsledku referenda oslabila na třicetileté minimum. "Stačí sednout k e-shopu a začít nakupovat," dodává Navrátil a jako příklad uvádí britský Amazon.

Intervence do roku 2018

Kvůli rozhodnutí o Brexitu se také v ČR pravděpodobně odsune konec intervenčního režimu, v rámci něhož Česká národní banka už od listopadu 2013 brání tomu, aby euro stálo méně než 27 korun.

Důvodem bude podle ekonomů nízká inflace. Například ropa už krátce po oznámení výsledku referenda zlevnila o pět procent. "Ropa zlevňuje kvůli obavě o poptávku. Trhy očekávají zpomalení ekonomiky, což by mělo vliv na poptávku po této komoditě," vysvětluje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Kromě toho je podle Seidlera možné, že se ČNB bude snažit udržet slabou korunu déle kvůli vývozcům. Těm by v případě výpadku poptávky z Velké Británie nebo dalších zemí eurozóny slabší měna pomohla, protože jejich zboží bude v zahraničí levnější, a tudíž konkurenceschopnější.

Podle ekonomů by se tak konec intervencí mohl posunout z druhé poloviny roku 2017 až do zimy nebo i dál - například Česká spořitelna nyní počítá až s koncem roku 2018.

Britové rozhodují, zda zůstanou v Evropské unii, nebo z ní odejdou. V Islingtonu na severu Londýna se volí za deště. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy