Méně domácích brambor, více autonehod. KSČM vyčíslila, jak dopadlo 30 let svobody

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 17. 11. 2019 22:01
Co pro nás znamená svoboda, ptá se v rámci 30. výročí pádu komunismu KSČM. Životní jistoty, dostupné domácí potraviny, vzhlednou krajinu nebo žití s tím, koho mám rád, odpovídá si vzápětí na svém webu. Často ale přitom srovnává data, která toho ve skutečnosti o situaci mnoho neříkají. Aktuálně.cz proto oslovilo odborníky, aby jednotlivé argumentační body komunistů rozšířili o další souvislosti.
Foto: Matej Slávik

Dostupné bydlení

Zhruba 1,8 milionu bytů v letech 1961 až 1990 versus pouhých cca 900 tisíc bytů v letech 1991 až 2018, prezentovala KSČM data statistiků v grafice Dostupné bydlení.

Bytů se staví skutečné méně a v některých městech, jako je česká metropole, to stupňuje už tak vysoký tlak na růst cen nemovitostí.

  • "Nicméně srovnání počtu postavených bytů bez udání, jak se vyvíjel počet domácností, je zavádějící, podobně jako kdybych řekl, že naše rodina spotřebuje nyní o 100 procent více jídla ve srovnání se situací před 15 lety, aniž bych vám poskytl informaci, že od té doby se nám narodily dvě děti," upozorňuje Navrátil z České spořitelny.

Mezi lety 1961 a 1989 vzrostl počet lidí v Česku podle Navrátila o 774 tisíce, zatímco mezi lety 1989 a 2018 o 306 tisíc, tedy o 60 procent méně. To samo o sobě vede k nižší poptávce po bydlení, připomíná ekonom.

  • Faktem ale zůstává, že v Česku problém na trhu s bydlením existuje. Náklady na bydlení se výrazně zvýšily, jak ukazuje i grafické porovnání Aktuálně.cz. "Zatímco na počátku devadesátých let tvořily výdaje domácností na bydlení, vodu, energie a paliva 68,7 miliardy korun, v loňském roce to bylo již 654,6 miliardy korun. Lze říci, že výdaje spojené s bydlením se zvýšily výrazně více než ostatní typy výdajů, které stouply přibližně sedmkrát," popisuje analytik Štěpán Křeček.

"Při zohlednění inflace lze říci, že se na výdaje spojené s bydlením vynakládá reálně více peněz než v minulosti. Kdybychom však zohlednili i výši mezd, můžeme říci, že se lidé mají v průměru výrazně lépe. Mohou si dovolit vynakládat více peněz na výdaje spojené s bydlením, a přitom jim stále zbude podstatně více peněz na další typy výdajů než před třiceti lety," doplňuje Křeček.

Nicméně například v nájemních bytech v Česku žije podle posledních dostupných údajů 325 tisíc seniorů, z toho více než polovina o samotě, a zejména ovdovělí senioři a seniorky mají mnohde problémy zaplatit nájmy, které se každým rokem zvyšují. Někdy jsou jejich nájmy dokonce vyšší než penze. I když průměrný důchod roste, tempo s vývojem na realitním trhu držet nestačí a státní příspěvky kryjí jen část nákladů.

 

Právě se děje

Další zprávy