Méně domácích brambor, více autonehod. KSČM vyčíslila, jak dopadlo 30 let svobody

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 17. 11. 2019 22:01
Co pro nás znamená svoboda, ptá se v rámci 30. výročí pádu komunismu KSČM. Životní jistoty, dostupné domácí potraviny, vzhlednou krajinu nebo žití s tím, koho mám rád, odpovídá si vzápětí na svém webu. Často ale přitom srovnává data, která toho ve skutečnosti o situaci mnoho neříkají. Aktuálně.cz proto oslovilo odborníky, aby jednotlivé argumentační body komunistů rozšířili o další souvislosti.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Životní jistoty

První grafika s názvem Životní jistoty míří na nejstarší obyvatele Česka - tedy důchodce. Průměrný věk voliče KSČM se totiž podle průzkumů pohybuje nad 60 roky. Přehled srovnává průměrný důchod, který v roce 1989 činil 1598 Kčs a loni 12 391 Kč. Průměrná čistá mzda přitom dosáhla tehdy 2504 Kčs a loni 24 465 Kč. Relace důchodu k čisté mzdě tak vychází před 30 lety v lepším poměru.

  • Grafika však uvádí absolutní částku mzdy, ale neříká nic o tom, jaká je kupní síla. "Kupní síla domácností se zvýšila o dvě třetiny. A samozřejmě se výrazně proměnila i nabídka toho, co domácnosti mohou koupit nyní a co v té době," vysvětluje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Od roku 1989 se navíc výrazně změnil průměrný spotřební koš českých domácností. "V roce 1989 jsme za jídlo utráceli více než třetinu příjmů, nyní jen 24 procent. Došlo především ke zvýšení podílů výdajů za služby, z nichž mnoho v té době ani neexistovalo, z 18 na 34 procent," dodává Navrátil.

Vzrostla rovněž kvalita života. "A to díky zdravotní péči, lepšímu vzduchu (viz například stávky v Teplicích, Pražské matky a další stávky proti příšerné kvalitě vzduchu v té době). To se projevilo i v růstu očekávaného věku dožití. Dříve to bylo 68 let pro muže a 76 let pro ženy. Nyní to je 76 pro muže a 82 let pro ženy," vypočítává ekonom a důraz klade i na vyšší vzdělanost Čechů.

Ještě v roce 1989 měla více než třetina Čechů jen základní nebo nižší vzdělání. Nyní je to jen 11 procent. Roste počet lidí, kteří mají vysokoškolské vzdělání - u mladé generace (30-34 let) je to přibližně třetina, zatímco u té starší generace (55-64 let) to je pod 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy