Jídlo pro ajťáky. Slováci přetahují experty z Česka netradiční kampaní

Jan Úšela Jan Úšela
18. 10. 2016 12:56
Slovenská pobočka německé společnosti T-Systems láká odborníky v oblasti informačních technologií k pracovnímu návratu domů. Cílí na ně virální kampaní "Jedlo pre ajťákov". Firma očekává, že z Brna a Prahy přetáhne až 300 slovenských pracovníků do Košic. V Česku nyní podle odhadů analytiků chybí 20 tisíc IT pracovníků. Sedminu ze zaměstnanců v oboru představují právě Slováci.
"Jídlo pro ajťáky".
"Jídlo pro ajťáky". | Foto: T-Systems

"Pracuješ v IT v Česku a chybí ti slovenská kuchyně? Nevadí, jsme tu my a nabízíme ti třeba brynzové halušky, pečená kachní prsa nebo oštiepok s vařenými bramborami. Soutěžíme o 1000 pořádných obědů zdarma jako od slovenské maminky, tak se přidejte!"

Tímto způsobem od začátku října lákala Slováky pracující v Česku kampaň nazvaná "Jedlo pre ajťákov", u níž dlouho nebylo jasné, kdo za ní stojí. Tisícovce šťastlivců, kteří na webu správně vyřešili kvíz zaměřený na počítačové znalosti, kurýři v úterý rozváželi k obědu jedno z pěti tradičních slovenských jídel.

Jedlo pre ajťákov
Jedlo pre ajťákov | Foto: T-Systems

Po otevření balíčku s oštiepkom nebo brynzou se ukázalo, že za rozvozem nestála žádná nová síť restaurací, ale slovenská pobočka německé firmy T-Systems spadající pod Deutsche Telekom.

Dejte si halušky doma

"Od 18. října vám nabídneme typická slovenská jídla!" hlásala první část kampaně. "Pojďte k nám pracovat a můžete je mít každý den!" uváděl pak lístek přiložený k dovezeným pokrmům.

Společnost T-Systems se sídlem ve východoslovenských Košicích tak oslovila slovenské "ajťáky" ve dvanácti předem vybraných byznysových centrech v Praze a Brně, v nichž sídlí počítačové firmy jako Hewlett-Packard, Microsoft nebo IBM. Právě od nich by německá společnost chtěla přetáhnout až 300 jejich slovenských zaměstnanců.

"O IT odborníky se nyní svádí bitva. Musíme je tedy oslovovat co nejméně otřelým, klidně i šokujícím způsobem. Nejen láska, ale i práce prochází žaludkem. Proto jsme vsadili na nostalgické téma slovenského jídla," vysvětluje Pavel Jireček, šéf oddělení lidských zdrojů v T-Systems, proč firma přistoupila k nezvyklé náborové strategii.

T-Systems podle ředitele Daniela Giebela sází na stesk slovenských pracovníků po domově, kde nechali své blízké. "Naším prostřednictvím budou moci být svým přátelům a rodinám blíže. Navíc jim v Košicích sami najdeme bydlení nebo školku pro děti," uvádí manažer. Firma nejvíce hledá odborníky na datacentra, správce aplikací nebo softwarové vývojáře.

T-Systems před deseti lety umístila sídlo právě do Košic, kde se o počítačové pracovníky nemusel přetahovat s tolika konkurenty jako v Bratislavě. "Dnes ale potřebujeme zkušenější IT pracovníky, kteří by podpořili náš další růst. Těch se nám ovšem na východě nedostává," vysvětluje Giebel. Považoval by za úspěch, když jeho firma z tisíce oslovených "českých Slováků" zláká do Košic 60 až 300 lidí.

V Bratislavě si vydělají víc

Podle výzkumu Evropské komise chybějí IT pracovníci ve všech členských zemích Unie. Loni se evropským firmám nebo státním organizacím nedostávalo na 370 tisíc "ajťáků", v roce 2020 by jich mohlo chybět už 750 tisíc. České firmy si přitom podle šetření na nedostatek počítačových expertů loni stěžovaly nejvíc z celé Unie.

Podle odhadů pracovních agentur v tuzemsku aktuálně chybí až 20 tisíc zaměstnanců v IT. "Pracovní pozice v tomto oboru jsou dlouhodobě nejpoptávanější. Funguje tu i silná konkurence společností sídlících v zahraničí, kam mnozí Češi odcházejí," říká analytik webu Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský, podle něhož lidé nejčastěji míří do zemí západní Evropy.

Právě Slováci pak chybějící Čechy v IT nahrazují nejčastěji. Ze sto tisíc zaměstnanců v oboru v Česku jich podle dat Českého statistického úřadu pochází ze Slovenska až 15 tisíc. Řada z nich zde zůstává po vysoké škole, kterou v Česku často také vystudují. Donedávna také platilo, že je k nám lákaly i vyšší platy.

Už loni ale IT pracovník z Bratislavy vydělával v průměru 2522 eur (68 tisíc korun), zatímco jeho pražský kolega si průměrně přišel na 60 tisíc korun a v Brně na 51 tisíc korun. Průměrný výdělek "ajťáka" v Košicích byl nižší a odpovídal pouze 40 tisícům korun.

"Pokud se slovenští IT odborníci rozhodnou vrátit domů, nabídneme jim platy srovnatelné s těmi pražskými. Životní náklady v Košicích přitom dosahují jen 65 procent těch pražských," slibuje ředitel T-Systems Daniel Giebel. Reakce českých IT firem, kterým část lidí možná odláká na východ, se nebojí.

"My zkrátka dáváme lidem příležitost pracovat tam, kde chtějí. Na adresu českých firem bych mohl říct, že ony zase odlákaly mozky ze Slovenska," říká německý manažer, který do Košic přesídlil před půl rokem z Londýna a svého kroku prý nelituje.

"Košice jsou z hlediska kvality života zcela srovnatelné s Prahou nebo Brnem. Jsem živým důkazem toho, že život nekončí, když pracujete na východním Slovensku," tvrdí ředitel. T-Systems z východu země spravuje globální datacentra ropného Shellu nebo německých automobilek BMW, Volkswagen či Mercedes Benz.

 

Právě se děje

Další zprávy