Inflace v srpnu zrychlila na 4,1 procenta. Na vině jsou hlavně vyšší ceny za bydlení

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2021 13:21
Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku opět zrychlil. V srpnu se inflace zvýšila na 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008. Vliv na to mělo zdražení zboží i služeb v téměř všech oddílech spotřebního koše, nicméně nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny za bydlení. Vyplývá to z dat, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Většina analytiků čekala stagnaci na červencových 3,4 procenta. Srpnová inflace byla také o jeden procentní bod vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB). K této odchylce přispěla zejména vyšší jádrová inflace, která nezahrnuje sezonní vlivy, a rychlejší růst cen potravin.

"Na vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 procenta a ceny služeb o téměř pět procent," uvedla k srpnovému zrychlení meziroční inflace vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

V případě bydlení, které nejvíce ovlivnilo srpnovou inflaci, stouplo nájemné o 2,5 procenta a vodné a stočné byly proti loňskému srpnu shodně vyšší o 5,5 procenta. Na druhou stranu o 3,4 procenta zlevnila elektřina a o 4,7 procenta zemní plyn. Téměř o sedm procent zdražily výrobky a služby pro běžnou údržbu domácností. V dopravě pak meziročně vzrostly téměř o pětinu ceny pohonných hmot.

Další v pořadí vlivu na meziroční zvyšování cenové hladiny byly ceny alkoholu, tabáku nebo potravin. Například pivo zdražilo o 6,3 procenta a tabákové výrobky o 9,9 procenta. Z potravin si lidé meziročně připlatili za oleje, tuky, vejce nebo zeleninu, zatímco ovoce bylo proti loňskému srpnu levnější. Dál rostly i ceny oděvů a obuvi. Ceny stravovacích služeb stouply o 5,2 procenta.

Důvodem meziměsíčního růstu cen bylo zdražení téměř ve všech oblastech. Například mezi potravinami o více než pět procent proti první polovině prázdnin podražilo máslo nebo vejce, naopak brambory téměř o šest procent zlevnily. Ceny dovolených stouply od července zhruba o tři procenta a přibližně procentní nárůst cen byl u výrobků pro údržbu bytů, u pohonných hmot nebo ve stravovacích službách.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský k údajům ČSÚ podotkl, že se inflace v srpnu utrhla ze řetězu a pokořila mnohaleté rekordy. Nečekaně silný růst bylo podle něj možné pozorovat například u cen dovolených, stravovacích služeb či oděvů a obuvi. "Ke zrychlení meziročního cenového vývoje došlo u všech cenových skupin s výjimkou zdraví a vzdělávání, jejichž cenový růst stagnoval," doplnil.

"Největší cenový přírůstek jde na vrub nákladům na bydlení, kde rostly ceny výrobků a služeb pro údržbu a opravy bytu. Nicméně cenový růst jde napříč spotřebitelským košem. Mírně vyšší byl růst cen u čerpacích stanic. Namísto sezónního zlevnění potravin se pak dostavil jejich růst," komentoval data ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák odhaduje, že minimálně do konce letošního roku se bude meziroční růst inflace pravděpodobně pohybovat kolem čtyř procent a nelze vyloučit ani krátkodobé vzedmutí směrem k pěti procentům. "V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst inflace výrazněji přes tři procenta a to především kvůli prudkému zrychlení inflace ve druhé polovině letošního roku," uvedl Novák. 

Podobně se vyjádřil i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. "Celková meziroční inflace v české ekonomice může v nejbližších měsících dále růst, tlačit nahoru ji budou jak naakumulované cenové tlaky v tuzemské ekonomice, tak statistické efekty v podobě relativně nízké srovnávací základny ve smyslu cenového vývoje pozorovaného loni na podzim. Ke konci letošního roku může meziroční inflace vystoupat nad úroveň 4,5 procenta," uvedl.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler upozornil, že dosud se očekávalo, že průměrná inflace v příštím roce zvolní pod tři procenta, ale poslední vývoj spíše naznačuje další zrychlení. "Pokud nedojde ke korekci cen komodit, které se vyvíjejí poslední dobou poměrně extrémně, lze v příštím roce očekávat další zrychlení inflace citelněji nad tři procenta. V letošním roce se bude nakonec průměrná inflace také pohybovat nad třemi procenty a v závěru roku může meziroční růst atakovat pětiprocentní hranici," řekl.

Statistici v pátek zveřejnili také vývoj cen v dovozu a vývozu za červenec. Meziměsíčně vývozní ceny vzrostly o 3,1 procenta a dovozní ceny o 2,4 procenta. "V červenci koruna vůči euru a dolaru proti minulému roku výrazněji posílila, což zpomalilo zvýšení meziročních cen," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Ceny ve vývozu v červenci meziročně vzrostly o 7,7 procenta a v dovozu o 7,9 procenta. Stejně jako v předchozích měsících i v červenci pokračovalo výrazné meziroční zdražení minerálních paliv a ostatních surovin. V meziměsíčním i meziročním srovnání ve vývozu i dovozu významně rostly ceny železa, oceli, dřeva a elektřiny, uvedli statistici.

 

Právě se děje

Další zprávy