I padáka je důležité dostat správně. Jak se bránit intrikám firem při propouštění?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
21. 6. 2019 8:55
Výhrůžky, časový nátlak, nulová ochota komunikovat. Ne vždy je odchod zaměstnance férovou záležitostí. Někteří zaměstnavatelé se za všech okolností snaží zvýhodnit sami sebe a odcházejícího pracovníka se zbavit co nejrychleji a nejlevněji. Aniž by si to propouštěný uvědomil, často využívají jeho neznalosti a zkouší nekalé praktiky, které jsou již daleko za hranicí jejich práv. Kde leží pomyslná čára, kterou zaměstnavatel v žádném případě nesmí překročit? A pokud tak učiní, jak se spolehlivě bránit?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Jak správně dostat padáka?

I "padáka" je důležité dostat správně. Ne vždy je totiž propouštění zaměstnance férovou záležitostí. Někteří zaměstnavatelé se za každou cenu snaží zvýhodnit sami sebe a odcházejícího pracovníka se zbavit co nejrychleji a nejlevněji. Aniž by si to propouštěný uvědomil, často využívají jeho neznalosti a zkouší nekalé praktiky, které jsou již daleko za hranicí jejich práv. Kde leží pomyslná čára, kterou zaměstnavatel v žádném případě nesmí překročit? A pokud tak učiní, jak se spolehlivě bránit?

  • Advokáti mají jasno. V žádném případě nesmí být na zaměstnance vyvíjen tlak. Rozvázání pracovního poměru nesmí být podepisováno v časové tísni. Zaměstnanec musí předložený dokument pečlivě přečíst a především ho nepodepisovat, pokud s jeho obsahem nesouhlasí.
 

Právě se děje

Další zprávy