Hromadné propouštění letos nahlásilo přes 30 firem. Ani v době růstu se nedaří všem

Tereza Holanová Petr Zenkner Tereza Holanová, Petr Zenkner
21. 6. 2016 11:04
Nejvíce výpovědí letos rozdala společnost ZKL Hanušovice, která přišla o hlavního zákazníka. Dalším důvodem propouštění mohou být levné suroviny, ruské embargo nebo stěhování výroby. Podle ekonomů jde o přirozený jev - firmy, které nezvládnou držet tempo, se najdou i v době ekonomického rozkvětu. Najít nové místo je nyní mnohem jednodušší než ještě před pár lety, v době krizového útlumu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Praha - Práci má v České republice nejvíce lidí od roku 1993 a míra nezaměstnanosti je nejnižší v celé Evropské unii. Podle ekonomů jde o nejvhodnější dobu pro změnu práce, protože firmám chybí zaměstnanci a o kvalifikované odborníky se přetahují. Přesto se i teď najdou podniky, které hromadně propouštějí.

Jen v prvních čtyřech měsících letošního roku přistoupilo k tomuto kroku 30 firem. Oproti stejnému období minulého roku však klesl počet takových společností o třetinu. Ještě horší to bylo předloni, kdy propouštělo skoro osmdesát firem. 

V rámci hromadného propouštění přišlo za letošní leden až duben o práci 1752 lidí, z toho nejvíce v Moravskoslezském (600 osob) a Olomouckém kraji (546). Oproti stejnému období loňského roku je to o 153 lidí méně.

Největší hromadná propouštění od října 2015 do května 2016:

Firma Počet nahlášených propouštěných zaměstnanců
ZKL Hanušovice 486
OKD 345
KB 251
MSA 81
BRUSH SEM 68
ČEZ 65
Vesuvius Slavia 64
S.O.M. Praha 63
Interma 60
H-nábytek 58

V posledních měsících zasáhlo hromadné propouštění nejvíce podnik ZKL Hanušovice na Šumpersku. Kvůli ztrátě klíčového zákazníka propustil letos téměř 400 lidí, od loňského října dokonce téměř 500. Závod vyráběl trubky pro chladicí, palivové a hydraulické systémy do aut, Volkswagen mu smlouvu vypověděl. Pro podnik závislý z 80 procent na jediném dodavateli to byl konec.

U Komerční banky, který je v přehledu na třetím místě, reálně k propouštění nedocházelo. "Inovujeme a měníme koncepci obsluhy klientů na pobočkách a v té souvislosti bylo nutné přizpůsobit pracovní náplň části zaměstnanců novým požadavkům. Sjednávali jsme proto změny stávajících smluv a zároveň jsme museli dostát povinnosti tento záměr nahlásit na úřad práce," říká mluvčí banky Pavel Zúbek. Banka nyní spíše hledá kvalifikované a schopné kandidáty na různé pozice, dodává.

Vždycky někdo ztratí tempo

Podle expertů je hromadné propouštění jev, ke kterému může dojít kdykoliv, bez ohledu na to, že se ekonomice zrovna rekordně daří. "Vždy budou firmy, které budou propouštět, i takové, které budou krachovat. Ani v největším ekonomickém rozkvětu to nikdy nebude tak, že se bude dařit úplně všem," říká ředitel pracovní agentury McRoy ČR Tomáš Surka.

S tím souhlasí dokonce i odboráři. "Hromadnému propouštění se nelze vyhnout - vždy někdo ztratí tempo a musí z trhu ven," připouští Jaroslav Souček, předseda odborového svazu Kovo.

Hromadné propouštění podle krajů:

Kraj Počet propuštěných zaměstnanců za leden až duben 2016
Moravskoslezský 600 osob
Olomoucký 546 osob
Hl. m. Praha 142 osob
Liberecký 116 osob
Středočeský 99 osob
Plzeňský 86 osob
Jihomoravský 66 osob
Královéhradecký 48 osob
Pardubický 21 osob
Jihočeský 19 osob
Ústecký 8 osob
Karlovarský 3 osoby
Vysočina 1 osoba
Zlínský 1 osoba

Zdroj: Úřad práce ČR

Kromě ztráty zakázek může firma doplatit i na nízkou cenu surovin, v současné době třeba ropy nebo uhlí. "Dost s tím dokáže zamávat politika formou různých embarg, například do Ruska, nebo válečná situace," dodává prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič. Často podle něj stačí jen jedno špatné rozhodnutí a celá firma zamíří ke dnu.

Jiným důvodem pro hromadné odchody zaměstnanců bývá přesun provozu - buď v rámci České republiky, nebo v horším případě odchod do zahraničí.

Malujeme čerta na zeď

Zároveň je ale třeba brát uvedená čísla s rezervou. O hromadném propouštění totiž mluvíme i v případě, že výpověď dostane jen pět lidí ze sta a dalších pět odejde dobrovolně. "Když to srovnáme s opravdu hromadnými věcmi typu OKD na Ostravsku, tak je to docela úsměvné. Díky přísnému zákoníku práce malujeme zbytečně čerta na zeď," zdůrazňuje Burkovič.

Kdy jde o hromadné propouštění:

Počet zaměstnanců ve firmě Počet osob, které během 30 kalendářních dní dostaly výpověď
20 až 100 10 a více
101 až 300 10 % a více
301 a více 30 a více

Pozn.: Pokud dostane výpověď alespoň pět zaměstnanců, tak se k nim podle zákoníku práce přičítají i ti, kteří v daném období ukončili pracovní poměr dohodou.

Chystané hromadné propouštění musí zaměstnavatel s alespoň třicetidenním předstihem před předáním výpovědi povinně hlásit odborářům i úřadu práce, aby včas zkusili zmírnit dopady takového kroku. Podle zákona jde o hromadné propouštění i v situaci, že podnik současně nabírá stejný počet nových zaměstnanců.

Konkurence na propouštění čeká

Podle statistik Úřadu práce ČR se letošní hromadné propouštění nejčastěji týkalo kovodělníků a obsluhy strojů, dále například zámečníků, svářečů, brusičů nebo skladníků. "Pokud firma propouští v situaci, kdy předpokládá, že je to jen dočasné, tak zpravidla začíná u nekvalifikovaných profesí," říká Surka. Tyto lidi lze podle něj v budoucnu nabrat zpátky snáze než různé specialisty.

Najít nové místo je nyní mnohem jednodušší než ještě před pár lety, v době krizového útlumu. "Firmy potřebují stovky tisíc zaměstnanců. Jen na úřadech práce je evidováno více než 120 tisíc volných míst a to není povinné je hlásit, čili reálně je jich podstatně více," připomíná Surka.

"Například na Ostravsku čekají mnohé firmy, lačnící po profesích, na pád OKD jako na smilování," zdůrazňuje Burkovič. Zájem podle něj budou mít o nástrojáře, elektrikáře, strojní zámečníky, strojníky, ale třeba i o uklízečky.

Hledání práce však může komplikovat neochota lidí dojíždět - volná místa sice existují, ale často v jiném regionu, než kde došlo k propouštění. "Někde stovky odborníků chybí a jinde jsou stovky nezaměstnaných," shrnuje Dombrovský. Češi podle něj odmítají dojíždět do práce, která je dál než hodinu cesty.

Pravidla se změní

Kvůli loňskému rozhodnutí Evropského soudního dvora se má v zákoníku práce zpřesnit i definice hromadného propouštění. Rozhodující podíl se nemá počítat z celkového počtu zaměstnanců firmy, ale z konkrétní provozovny.

„Povinnosti týkající se hromadného propouštění se dosud nemusí týkat firem, které sice zruší celou jednu pobočku a způsobí šok na pracovním trhu v regionu, ale ve zbytku republiky jim zůstane pořád hodně zaměstnanců,“ vysvětluje Petr Hůrka, který na ministerstvu práce a sociálních věcí vede přípravu novely zákoníku práce.

Nevíme, jak dál růst, naše produktivita práce neroste a nelepší se ani kvalita vzdělávání, říká Tomáš Víšek ze společnosti McKinsey. Za problémy podle něj ale nemůže ekonomická krize. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy