Hlavně nepropouštět. Jak funguje kurzarbeit a kolik stát firmám na platy přispěje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 4. 2020 6:34
Více než dva týdny čekaly firmy na schválení programu Antivirus. Z něj mají pokrýt náklady na mzdy svých zaměstnanců, aby je nemusely začít ve velkém propouštět. V pondělí mohou konečně požádat o peníze. Kdo a na jakou výši náhrady dosáhne a za jakých podmínek? Aktuálně.cz přináší podrobnosti programu tak, jak jej schválila vláda.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Režim B - hospodářské potíže

Do tohoto režimu spadají firmy, které zaměstnance poslaly domu, a to kvůli hospodářským potížím vyvolaných koronavirem. Příčinou překážek je současná epidemiologická situace a související opatření k zamezení šíření nákazy jak v tuzemsku, tak v zahraničí. 

Zaměstnanci mohou být doma na takzvaných překážkách na straně zaměstnavatele ve třech situacích:

  1. Zaměstnavatel nemůže zaměstnancům přidělovat práci, jelikož v práci chybí významná nebo klíčová část jeho zaměstnanců, například z důvodu karantény, nemoci, péči o dítě či i situace, kdy se nemůže dostat do zaměstnání - například cizinci. V tomto případě se jedná o jinou překážku v práci na straně zaměstnavatele, kdy musí zaměstnavatel běžně platit náhradu mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku.  
  2. V případě, že firmě chybí vstupy, tak se jedná o takzvaný prostoj a zaměstnanci vyplácí náhradu mzdy ve výši 80 % jeho průměrného výdělku. 
  3. V případě omezení odbytu se jedná o takzvanou částečnou nezaměstnanost a zaměstnavatel vyplácí lidem náhradu mzdy minimálně ve výši 60 % průměrného výdělku. 

Příspěvek z programu bude činit 60 % náhrady mzdy, včetně odvodů, kterou zaměstnavatel zaměstnanci vyplatil za dobu trvání překážek v práci. Zaměstnavatel tedy ve vyúčtování uvede výši vyplacené náhrady mzdy a tu část zákonných odvodů, která odpovídá výši vyplacené náhrady. Maximální měsíční výše příspěvku na jednoho zaměstnance je 29 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy