Hlavně nepropouštět. Jak funguje kurzarbeit a kolik stát firmám na platy přispěje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 4. 2020 6:34
Více než dva týdny čekaly firmy na schválení programu Antivirus. Z něj mají pokrýt náklady na mzdy svých zaměstnanců, aby je nemusely začít ve velkém propouštět. V pondělí mohou konečně požádat o peníze. Kdo a na jakou výši náhrady dosáhne a za jakých podmínek? Aktuálně.cz přináší podrobnosti programu tak, jak jej schválila vláda.
Kurzarbeit - program Antivirus, co musí firmy doložit
Kurzarbeit - program Antivirus, co musí firmy doložit | Foto: úřad práce

Jak žádat

Zaměstnavatel podá žádost o poskytnutí příspěvku prostřednictvím webové aplikace na webových stránkách úřadu práce. Povinnou součástí žádosti je:  

  • Doklad o zřízení účtu, na který bude úřad práce zasílat finanční prostředky. 
  • Doklad o zastupování zaměstnavatele (oprávněné osobě), v případě, je-li vyřizováním žádosti pověřena jiná osoba než osoba oprávněná jednat jménem žadatele. 

Dohoda se generuje automaticky po vyplnění žádosti. Pokud by úřad zjistil po doručení chybu, žadateli zašle informaci o stornu žádosti a specifikaci chyby. Dohoda se má za uzavřenou, pokud bude podepsaná úřadem a zaslána žadateli zpět datovou schránkou nebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem. 

Firma provede uzávěrku mezd a evidence docházky za příslušný kalendářní měsíc, v řádném termínu vyplatí zaměstnancům náhrady mezd a odvede povinné odvody. Poté předloží opět přes web vyúčtování, které bude obsahovat seznam zaměstnanců a jejich rodných čísel nebo evidenčních čísel pojištěnců, na které požaduje příspěvek. 

Úřad zkontroluje na sociální správě, zda zaměstnanci jsou skutečně zaměstnanci, a teprve pak peníze pošle na účet zaměstnavatele.

 

Právě se děje

Další zprávy