Hlavně nepropouštět. Jak funguje kurzarbeit a kolik stát firmám na platy přispěje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 4. 2020 6:34
Více než dva týdny čekaly firmy na schválení programu Antivirus. Z něj mají pokrýt náklady na mzdy svých zaměstnanců, aby je nemusely začít ve velkém propouštět. V pondělí mohou konečně požádat o peníze. Kdo a na jakou výši náhrady dosáhne a za jakých podmínek? Aktuálně.cz přináší podrobnosti programu tak, jak jej schválila vláda.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Pochvala z komory

Podle schválené předlohy by stát měl nyní vyplácet na základě důvodu omezení výroby a služeb dva příspěvky.

  • Při karanténě a uzavřených provozech poskytne 80 % vyplacené náhrady či výdělku včetně pojistných odvodů do výše 39 tisíc korun měsíčně na jednoho zaměstnance.
  • Při výpadku pracovníků a surovin či snížení poptávky pak 60 % superhrubé mzdy do limitu 29 tisíc korun měsíčně. 

Hospodářská komora konečnou podobu kurzarbeitu přijala. "Vláda tak vyslyšela volání podnikatelů po vyšších limitech náhrad, aby byla zachována i konkurenceschopnost firem s vyšší přidanou hodnotou a vyšší mzdovou hladinou. V současné chvíli je klíčové, aby státní správa opatření co nejrychleji zúřadovala a konkrétní pomoc, respektive peníze co nejdříve viděli podnikatelé na svých účtech. Mnoho podnikatelů se nachází na samé hraně existence a každý den prodlení by pro ně mohl být poslední kapkou," uvedl šéf komory Vladimír Dlouhý. 

 

Právě se děje

Další zprávy