Hlavně nepropouštět. Jak funguje kurzarbeit a kolik stát firmám na platy přispěje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 4. 2020 6:34
Více než dva týdny čekaly firmy na schválení programu Antivirus. Z něj mají pokrýt náklady na mzdy svých zaměstnanců, aby je nemusely začít ve velkém propouštět. V pondělí mohou konečně požádat o peníze. Kdo a na jakou výši náhrady dosáhne a za jakých podmínek? Aktuálně.cz přináší podrobnosti programu tak, jak jej schválila vláda.
Šicí dílny v Táboře vyrábějí pro lidi roušky. 17. 3. 2020
Šicí dílny v Táboře vyrábějí pro lidi roušky. 17. 3. 2020 | Foto: Adam Helma / Instagram @adamhelma

Kritika z asociace

Naopak Asociace malých a středních podniků program kritizuje:

"Kurzarbeit ve schválené podobě bohužel i nadále zůstal poněkud komplikovaný pro podnikatele, a i úřady práce budou mít nesmírně obtížnou práci s vyhodnocováním, zpracováním i kontrolní činností. Požadovali jsme i proto sjednotit kurzarbeit na jeden režim stejný pro všechny, neboť útlum se již mezitím přelil do většiny odvětví a typů firem, není již rozdíl mezi provozem zavřeným z důvodu krizového nařízení vlády a provozem zavřeným z důvodu nedostatku poptávky, firma prostě netvoří hodnotu," uvedla místopředsedkyně asociace Pavla Břečková. 

Doplnila, že každá složitost pohltí i dobře míněné počiny. "Stojí hodiny práce pochopit, jak je systém kurzarbeitu Antivirus nastaven, jak jej aplikovat na prostředí konkrétní firmy, a kde nastávají riziková místa posuzování. Krizové programy mají být velmi přehledné, vylučující dvojí i trojí výklad a administrativně jednoduché. To se stále nedaří," dodává Břečková. 

  • A co konkrétního program obsahuje, jak o peníze žádat a na co si dát pozor? 
 

Právě se děje

Další zprávy