Důl Paskov smí dostat státní pomoc, Evropská komise souhlasí

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 2. 2015 16:09
Vláda se loni s OKD a NWR dohodla, že těžba ve ztrátovém dole poběží do konce roku 2017. Stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.
Foto: ČTK

Brusel - Evropská komise schválila České republice uvolnění veřejných peněz na zmírnění sociálních dopadů uzavření Dolu Paskov, provozovaného společností OKD. Podle Komise to není v rozporu s evropskými pravidly o státní podpoře. Cílem podpory je podle Komise usnadnit proces uzavírání a poskytnout finanční pomoc pracovníkům dolu.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) i předseda hornických odborů OKD Jaromír Pytlík takový postup Evropské komise očekávali. Premiér Bohuslav Sobotka rozhodnutí označil za další krok k faktické realizaci pomoci.

"Připomínám, že to není automatická pomoc, ale je navázána na prodloužení těžby na Dole Paskov," zdůraznil premiér. Poskytnuta tak bude jen v případě, že těžební společnost splní podmínky, na nichž se s vládou dohodla. Teprve na konci domluveného období může být státní pomoc poskytnuta, řekl Sobotka.

Vláda se loni v červnu s majitelem dohodla, že těžba ve ztrátovém dole poběží do konce roku 2017 a kabinet zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Dohodu podepsal ministr průmyslu Jan Mládek a zástupci OKD a její mateřské společnosti New World Resources (NWR). Komise byla o plánu informována loni v září.

"Nekonkurenceschopné uhelné doly nelze držet v chodu donekonečna prostřednictvím státní podpory, ale Komise a členské státy dokážou najít způsob, jak pomoci horníkům tento nelehký přechod překonat," podotkla k rozhodnutí Evropské komise eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Peníze na odstupné a odškodnění

Komise došla k závěru, že plán je v souladu s pravidly EU pro státní podporu, která členským státům umožňují, aby při uzavírání nekonkurenceschopných uhelných dolů financovaly některé mimořádné náklady související se zmírňováním sociálních následků a následků pro životní prostředí. Z veřejných peněz má být v souvislosti s Dolem Paskov financováno například jednorázové odstupné pracovníkům, kteří přijdou o zaměstnání, a odškodnění těch zaměstnanců, již byli při práci v dole vystaveni zdravotním rizikům.

"To není nic neočekávaného, to je technická záležitost. Evropská komise v minulosti schválila již mnoho podobných pomocí," řekl ministr průmyslu Mládek. Největší výzva pro EK podle něj neleží v této oblasti. "Evropská komise v podstatě nemá problém dát souhlas s penězi na útlum a sociální kompenzace, ale má problém dát peníze na pokračování těžby," podotkl.

Loňská dohoda mezi provozovatelem dolu a vládou předpokládá, že firma bude udržovat do roku 2017 minimální průměrný počet 1800 kmenových zaměstnanců dolu. V roce 2017 se počet zaměstnanců může snížit na 1600. Dohoda bude neplatná, pokud by podle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 dolarů za tunu.

OKD si ponechává možnost provozovat důl i po roce 2017, pokud se tak rozhodne. Dohoda pozbývá platnosti i v případě, že čistý zisk dolu bude v průběhu nejméně čtyř po sobě následujících čtvrtletí v součtu kladný.

Společnost OKD v září 2013 oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy