Kritický víkend: Dopravu komplikují opravy D1, Velká cena Brna i německé přesuny

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 8. 2019 6:30
České motoristy čeká zřejmě nejnáročnější prázdninový víkend. Provoz na silnicích zkomplikuje konec letních prázdnin v několika německých spolkových zemích a také dvě velké sportovní události. Cestu do Chorvatska navíc mohou prodražit vyšší pokuty, které tam začaly od prvního srpna platit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktu.cz

Podle organizace Besip se o víkendu dá na českých dálnicích očekávat zejména více řidičů z Německa. Prázdniny končí v Berlíně a Braniborsku, poslední prázdninový týden má i řada dalších spolkových zemí.

O víkendu se navíc v Česku nebo v jeho blízkém okolí koná několik sportovních událostí. Velký počet návštěvníků zřejmě dorazí na motocyklovou velkou cenu v Brně. Komplikace lze proto očekávat na opravované dálnici D1 a v okolí Brna.

Ve stejných dnech se v Budapešti koná závod Formule 1, na který každoročně míří desítky tisíc fanoušků z celé Evropy. Kolony tak mohou vznikat zejména na cestách v Maďarsku nebo Rakousku.

Omezení se nevyhnou ani hlavnímu městu. Provoz může v Praze zkomplikovat zejména víkendová uzavírka Lanového mostu na Jižní spojce. Vedle toho jsou uzavřeny podjezdy ze Zahradního města na Strašnice a Skalku a ze Záběhlic do Strašnic. V celém okolí se tak dají očekávat kolony. Komplikovaný bude i výjezd z Prahy po dálnici D1, kde se aktuálně opravuje vozovka mezi druhým a 11. kilometrem.

Na pomalejší dopravu se musí řidiči připravit i při cestách do zahraničí. Provoz v Itálii zkomplikuje například pokračující oprava dálnice mezi Benátkami a Udine, v Chorvatsku pak uzavřený sjezd na Zadar nebo poškozená vozovka na tamní dálnici A1.

V Chorvatsku od prvního srpna motoristům hrozí přísnější pokuty. Tvrdší postihy se týkají zejména přestupků týkající se překročení rychlosti, užití alkoholu či mobilního telefonu nebo nepřipoutání se. Novinkou je také pokuta za nedodržování předepsané vzdálenosti mezi vozidly.

 

Právě se děje

Další zprávy