Mapa: Česko v létě paralyzují dálniční uzavírky. Podívejte se, kde všude čekat kolony

Ondřej Neufus Jiří Kropáček ŘSD, Ondřej Neufus, Jiří Kropáček
Aktualizováno 30. 6. 2019 17:35
Sezóna oprav silnic a dálnic je v Česku plném proudu. Po celé zemi plánují správci silnic opravovat komunikace, stavět mosty, či budovat nové protihlukové stěny. Abyste se mohli případným komplikacím v dopravě vyhnout, připravila pro vás redakce Aktuálně.cz přehlednou mapu uzavírek, které začnou nebo budou probíhat v červenci a srpnu 2019.

Uzavírky na českých dálnicích

Pro posun mapy použijte dva prsty.

Při cestě po D1 počítejte se zdržením

zvětšit mapu

Uzavírky v hlavním městě

Pro posun mapy použijte dva prsty.

  • Provoz na českých dálnicích omezí během letních prázdnin na 40 uzavírek.
  • Kolony se nejspíš budou tvořit zejména na pěti modernizovaných úsecích D1, kde je doprava svedena do dvou zúžených pruhů pro každý směr a rychlost omezena na 80 km/h. Tři opravované úseky budou pod dohledem radarů. Měřit budou v úsecích Mirošovice-Hvězdonice, Soutice-Loket a na obchvatu Velkého Meziříčí. 
  • Provoz bude stále omezen také na prvních osmi kilometrech dálnice D11, kde by stavaři měli dokončit práce v červenci.
  • V následujících týdnech odstartují opravy na dálnici D8 mezi druhým a šestým kilometrem a také na prvních kilometrech D1 z Prahy. Před prázdninami se silničářům podařilo dokončit práce na křížení mezi D1 a Pražských okruhem.
  • Silničáři podle šéfa ŘSD Pavola Kováčika omezili počet uzavírek na nutné minimum. Přes 40 oprav, z nichž některé potrvají přes celé prázdniny, podle něj nebylo vzhledem k jejich rozsahu možné odložit. Další desítky menších oprav ŘSD odložilo na pozdější období. Vedle toho silničáři omezí na minimum také běžné opravy, jako je například sečení zeleně a další. Práce na dálnicích by měly být sníženy i o víkendech.
  • Silničáři v létě na dálnice nasadí také větší počet odtahových vozidel, které budou připraveny zejména na vytížených a opravovaných úsecích. Posílit by měly i služby asistenčních vozidel a dispečinku.
  • Na letní provoz se připravuje také policie, na začátku prázdnin nasadí na silnice zvýšený počet hlídek. Rozsáhlou preventivní akci ohlásila dopravní policie na první dva prázdninové víkendy. Policisté budou dohlížet na provoz po celé republice. V dalších letních dnech se policie zaměří například také na kontrolu autobusů či dodržování zákazu jízdy kamionů. Ten je o prázdninách vedle nedělního odpoledne rozšířen také na část pátku a soboty.
  • Mapa: Podívejte se, kde všude by se letos měly stavět dálnice
  • Začarované dálnice. Podívejte se, kde už se mělo dávno stavět, ale stále se to nedaří
 

Právě se děje

Další zprávy