Řidičům se otevřela přestavěná odpočívka na D5 u Plzně. Kamiony zkouší řadit jinak

ČTK ČTK
18. 11. 2020 14:42
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve středu zprovoznilo velkokapacitní dálniční odpočívku ve Šlovicích u Plzně. Je na 83. kilometru dálnice D5 z Plzně na hraniční přechod Rozvadov. Na obou stranách odstavné plochy přibylo 72 parkovacích míst pro kamiony, celkem jich je 135, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

"Je to první místo v ČR, kde jsme organizovali pro řazení nákladních vozů jinak, jsou tady ve čtyřech řadách. Je to efektivnější uspořádání, které počítá s navigačním systémem," uvedl. ŘSD se inspiruje v Rakousku, Německu, Francii a zemích Beneluxu. V ČR jsou velké, střední a malé odpočívky podobně kapacitní.

Cena stavby s více než dvacetiletou životností byla 162 milionů Kč bez DPH. Místo pro zastavení, odpočinek, tankování a občerstvení je na dálničním obchvatu Plzně, který byl zprovozněn v roce 2004.

Počet míst pro kamiony se více než zdvojnásobil, a to na úkor pozic pro osobní auta. Podle ŘSD zbyla na pravé straně odpočívadla ve směru na Německo 44 stání pro osobní vozy. To je necelá polovina proti původnímu stavu, ale počet míst pro kamiony se zvedl z 32 na 67. V levé části v opačném směru dálnice se snížil počet pozic pro osobní auta na 49 a míst pro náklaďáky je 68 proti původním 31. Na D5 je dlouhodobě velký převis poptávky po stáních pro kamiony.

Rekonstrukce zahrnuje nové povrchy, osvětlení, dětské hřiště a místo pro nové nonstop toalety spravované ŘSD, které budou stát do roka. Dosud chodí řidiči na WC na benzinku. "Během několika měsíců nainstalujeme telematický systém pro sledování obsazenosti včetně navádění na volná místa. Bude to premiérový projekt na síti ČR," uvedl Rýdl.

Řidiči budou hned na vjezdu vědět, kde jsou volná místa, a dají vědět kolegům. Kamerový dohled plochy doplní ŘSD do dvou let. "Osadíme jím všechny kapacitní odpočívky. Kromě bezpečnosti bude přesně mapovat a on-line zobrazovat řidičům kamionů, jaká je kde volná kapacita," řekl Rýdl.

"Na české dálniční síti chybí kolem 1500 míst pro nákladní automobily. Letos přibude ještě 22 míst na Rajhradu," řekl Rýdl. Příští rok plánuje ŘSD dalších 175 pozic, na D1 na třech místech - Osek, Studený a Střechov - a na D5 v Rokycanech. "V následujících letech se budeme pohybovat stále tempem 200 až 250 míst navíc," řekl.

Podle Rýdla se vinou covidu snížila dopravní intenzita na českých dálnicích o 15 až 17 procent. "Ale ve stejné době jsme zaregistrovali 11procentní nárůst výběru mýta. Výrazný pokles je tedy u osobních vozů, ale stále fungujeme jako tranzitní středoevropská dálniční křižovatka pro kamiony, které jezdily víc než loni v říjnu," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy