Na D1 přibudou další nové toalety v západním stylu. Otevřeny mají být příští rok

Chystaný vzhled nových toalet na odpočívce Studený.
Moderní toalety vyrostou také na odpočívce Rohlenka.
Budou však o něco menší než na odpočívce Studený.
První zmodernizovanou odpočívku otevřelo Ředitelství silnic a dálnic loni.
Nachází se na dálnici D55 u Kurovic.
Foto: ŘSD
Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 10. 2020 6:02
Nový typ odpočívky s moderními toaletami nebo dětským hřištěm představilo Ředitelství silnic a dálnic poprvé loni. Už tehdy padl příslib, že se počet zmodernizovaných míst pro odpočinek podél hlavních dálničních a silničních tahů bude postupně rozšiřovat. Příští rok se nové toalety objeví minimálně na dvou dalších místech - odpočívkách Studený a Rohlenka.

Informaci o stavbě toalet podle nových standardů Ředitelství silnic a dálnic (zkráceně ŘSD), při jejichž navrhování posloužila jako inspirace WC v Rakousku či Německu, přinesl web Zdopravy.cz. Konkrétně se objeví na dálnici D1 na 70,1. kilometru ve směru na Brno na odpočívce Studený a na 207. kilometru před Brnem na Rohlence.

"Rohlenka je již provozovaná odpočívka, kde ale chybí dostatečně kvalitní hygienické zázemí, které bude doplněno," uvedl na dotaz Aktuálně.cz mluvčí ŘSD Jan Studecký, proč se nové toalety objeví právě na jednom ze dvou nových míst.

Naproti tomu odpočívka Studený, která vznikla už při stavbě dálnice D1 v 70. letech a která je již několik let zavřená, je momentálně rekonstruována a rozšiřována. Následně by měla být v příštím roce otevřena. Proto se nový typ korporátních toalet objeví i tam.

Vedle nich by podle ŘSD měly na odpočívce vyrůst i automaty na nápoje a občerstvení, respektive posilovací stroje pro aktivní odpočinek. Celá zmodernizovaná odpočívka podle aktuálních standardů ŘSD pak nabídne i 26 parkovacích míst pro osobní auta, 12 pro kamiony nebo dvě místa pro autobusy.

Jak by měly nové toalety na obou odpočívkách vypadat, můžete najít na aktuálních vizualizacích v galerii. Z nich je celkem jasně patrné, že toalety na Rohlence jsou o něco menší, ani v jednom případě však nebudou chybět třeba odpadkové koše nebo lavičky k sezení.

Jak ostatně vypadá již zmíněná první odpočívka - Kurovice na dálnici D55 - v novém designu i s toaletami naživo, se můžete přesvědčit třeba v našem starším článku.

Vedle stavitele nových toalet a souvisejících technických objektů na zmíněných odpočívkách ŘSD soutěžilo i kontrakt na jejich provozování po dobu pěti let. Jak píše web Zdopravy.cz, obě zakázky získalo sdružení Dako Brno, jehož součástí jsou projekční firma Project Building a firma Johnny Servis, která se zabývá pronájmem mobilních toalet.

"U odpočívky Studený je cena za výstavbu toalet 10,2 milionu korun a cena za provoz po dobu pěti let 9,6 milionu korun. U odpočívky Rohlenka je cena za výstavbu toalet 6,5 milionu korun a cena za provoz 5,4 milionu korun," upřesňuje Studecký. Úklid toalet by podle něj měl v obou případech probíhat třikrát denně, jejich využívání pak bude bezplatné.

Nové toalety na Rohlence by měly být otevřeny ve druhé polovině příštího roku. Toalety na odpočívce Studený by se otevření měly dočkat v srpnu příštího roku. V obou případech ale podle Jana Studeckého záleží také na tom, jak rychlý bude proces povolení stavby nových toalet.

Dvěma výše zmíněnými odpočívkami nicméně proces modernizace nekončí. "Připravujeme znovuotevření odpočívek D1 Skalka na 14. kilometru ve směru na Brno a D5 Beroun na 16,2. kilometru," předesílá mluvčí ŘSD. Ostatní historické odpočívky podle něj nicméně neumožňují úpravy tak, aby splnily požadované normy.

 

Právě se děje

Další zprávy