Stejné jako v Albánii, horší než v Polsku. Mapa porovnává české silnice s Evropou

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 9. 10. 2022 10:44
Kvalita silnic v Česku je srovnatelná s Albánií a v porovnání se sousedními státy nejhorší. Ukazují to data Světového ekonomického fóra, které hodnotilo silniční infrastrukturu ve 141 zemích světa. Aktuálně.cz výběr zúžilo na evropské státy, včetně Ruska a Turecka. Česko si podle dopravních expertů vede v žebříčku špatně kvůli stavu silnic nižších tříd i nedostatečné kapacitě dálnic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Michal Štengl

Data pocházejí ze Zprávy o globální konkurenceschopnosti, kterou Světové ekonomické fórum vydává pravidelně od roku 1979. Autoři se na kvalitu silnic ptali v rámci dotazníkového šetření mezi manažery v jednotlivých zemích. Jde tedy o subjektivní názory, údaje přitom pocházejí z roku 2019.

Respondenti odpovídali mimo jiné na dotaz, jaká je kvalita silniční infrastruktury v jejich zemi. Mohli hodnotit na sedmibodové škále od "extrémně špatná" po "velmi dobrá - mezi nejlepšími na světě".

Z vybraných čtyřiceti zemí skončilo Česko v té horší polovině, na 29. místě obklopené Albánií a Černou Horou.

Na posledních třech příčkách se umístily Ukrajina, Bosna a Hercegovina a Moldavsko. Naopak prvenství si připsalo Nizozemsko následované Švýcarskem a Rakouskem.

"Jedná se sice o subjektivní názory respondentů, nicméně myslím, že o lecčems vypovídají. V hodnocení jsme někde vedle Burundi," komentoval to pro Aktuálně.cz dopravní expert Roman Budský z Platformy Vize 0. Africké Burundi, které ovšem není do přehledu zařazeno, totiž v žebříčku kvality silnic získalo stejné hodnocení jako Česko.

Porovnání kvality silnic v evropských zemích. (Data za Bělorusko nejsou k dispozici.)
Porovnání kvality silnic v evropských zemích. (Data za Bělorusko nejsou k dispozici.) | Foto: Aktuálně.cz

Podle Budského má česká silniční síť k ideálu daleko. Dopravní expert Zdeněk Lokaj z Českého vysokého učení technického (ČVUT) ale negativní hodnocení mírní. Podle něj nelze obecně říci, že kvalita silnic v tuzemsku je setrvale špatná. "Bylo by to pošlapání dobré práce mnoha lidí, kteří se o údržbu dopravní infrastruktury starají. Je ale pravda, že v tom máme deficit a měli bychom ho řešit," domnívá se Lokaj.

Kvalita silnic v jednotlivých státech

Země Skóre Pořadí
Nizozemsko 6.4 1
Švýcarsko 6.3 2
Rakousko 6.0 3
Portugalsko 6.0 4
Španělsko 5.7 5
Chorvatsko 5.6 6
Dánsko 5.6 7
Lucembursko 5.5 8
Francie 5.4 9
Finsko 5.3 10
Německo 5.3 11
Švédsko 5.3 12
Kypr 5.1 13
Turecko 5.0 14
Slovinsko 4.9 15
Velká Británie 4.9 16
Litva 4.8 17
Estonsko 4.7 18
Řecko 4.6 19
Norsko 4.5 20
Belgie 4.4 21
Irsko 4.4 22
Itálie 4.4 23
Polsko 4.3 24
Island 4.1 25
Maďarsko 4.0 26
Slovensko 4.0 27
Albánie 3.9 28
Česko 3.9 29
Černá Hora 3.9 30
Lotyšsko 3.6 31
Rusko 3.5 32
Srbsko 3.5 33
Bulharsko 3.4 34
Severní Makedonie 3.4 35
Malta 3.3 36
Rumunsko 3.0 37
Ukrajina 3.0 38
Bosna a Hercegovina 2.8 39
Moldavsko 2.6 40

Zdroj: Viborc.com, Světové ekonomické fórum

Budský k tomu dodal, že Česko si vede špatně nejen v porovnání se západními státy, ale i postkomunistickými zeměmi. Za vůbec nejkvalitnější silnice na světě se pak podle něj považují ty francouzské. Francie skončila v žebříčku devátá. 

Z bývalých socialistických států pak dává za příklad Maďarsko, kde jsou podle něj na lepší úrovni třeba dálnice. Cestování po Maďarsku je podle něj "úplně jiná lahoda než u nás". Ještě lépe se v žebříčku umístilo s kvalitou silnic Polsko.

Rozšíření dálnic

Právě dálnice Budský označuje za jednu z oblastí, kde by Česko mohlo zabrat. Zmiňuje nedostavěnou dálniční síť a také jejich nedostatečnou kapacitu.

"Třeba v případě dálnice D10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví se hovoří o tom, že by se do roku 2030 měla ze čtyř pruhů rozšířit na šest, a já doufám, že se tak stane," poukazuje na přetíženou dálnici D10. 

Budský u dálnic poukázal také na nedostatek telematických zařízení. "Vezměte si, kolik nám chybí informačních tabulí, které by řidičům daly vědět o dopravních komplikacích, jak se jim vyhnout alternativní trasou, a o podobných věcech," uvádí odborník.

Za Achillovu patu pak označil velké množství dopravních omezení, tedy různých oprav a úprav, která jsou podle něj nekoordinovaná. "Vypadá to, jako kdyby se mezi sebou jednotlivé samosprávné celky nebyly schopné dohodnout tak, aby řidiči byli schopní opravy skousnout," dodává.

Na údržbu naráží i Lokaj z ČVUT. Za nejpalčivější problém označuje dlouhodobé podfinancování údržby komunikací nižších tříd, které jsou v gesci krajů a měst. 

"Kraje se s nedostatkem financí na údržbu potýkají prakticky každý rok, v minulosti navíc od státu dostávaly mimořádné peníze na údržbu postupně, a tak ještě v březnu či dubnu netušily, kolik celkově na opravu silnic budou mít," upozorňuje dále odborník.

Připomíná rovněž, že kraje se také potýkají s prudkým zdražením stavebních materiálů a celkově provozních nákladů dodavatelů. To podle Lokaje vede k tomu, že některé zakázky na opravy nejsou schopny vysoutěžit, protože se jim nikdo nepřihlásí.  

Zlepšení stavby mostů

Data Světového ekonomického fóra jsou sice tři roky stará, podle Budského jsou ale poplatná i ke dnešku, od té doby se totiž podle něj situace příliš nezlepšila. "Myslím, že pokud by se dělal průzkum dnes, Česko by asi neskončilo o moc lépe," odhaduje dopravní expert.

Pozitivní změnu lze podle Lokaje vidět alespoň u mostů. "Mnoho mostů v nevyhovujícím stavu nahradily mosty nové, a to zejména na silnicích první a druhé třídy," připomíná.

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka dodává, že stát od roku 2019 do loňska zprovoznil 172,4 kilometru dálnic a silnic první třídy. S připočtením letošního roku a dosavadně zprovozněných staveb jde o více než 184 kilometrů.

Letos by pak stát měl otevřít celkem kolem 25 kilometrů dálnic. Pro srovnání, loni šlo celkem o 47 kilometrů, předloni o 21 kilometrů a v roce 2019 o 33 kilometrů. 

Podle Jemelky lze o zlepšování dopravní infrastruktury v Česku mluvit i s ohledem na rozpočty Státního fondu dopravní infrastruktury z posledních let a pro příští rok. Právě z tohoto fondu stát dopravní stavby financuje, v příštím roce by měl hospodařit s více než 150 miliardami korun.

 

Právě se děje

Další zprávy