Dálniční známky budou v Česku elektronické. Podívejte se, jak se platí jinde v Evropě

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 14. 7. 2019 11:35
Motoristé v Česku by měli od roku 2021 používat elektronické dálniční známky místo dosavadních papírových nálepek. Změnu zákona, která to umožní, schválila Sněmovna. V novém systému bude možné dálniční poplatek uhradit elektronicky prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace. Podívejte se na přehled států Evropy, kde již využívají nový systém placení a kde naopak stále lepí na okna papírové známky.
Ředitelství silnic a dálnic na některých úsecích využívá podobnou technologii jako v Německu či Rakousku.
Ředitelství silnic a dálnic na některých úsecích využívá podobnou technologii jako v Německu či Rakousku. | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Rakousko - Klasické i elektronické známky

Oproti ostatním zemím není v Rakousku příliš velká nabídka, co se týče délky platnosti dálničních kupónů. Přestože v zemi fungují klasické papírové známky, je možné si online na stránkách shop.asfinag.at zakoupit i ty elektronické. Zde je ovšem háček.

Kvůli ochraně spotřebitele má každý zákazník rakouského e-shopu právo nakoupené zboží do dvou týdnů vrátit. Z tohoto důvodu digitální dálniční známka v Rakousku začíná platit až 18. den po nákupu. V praxi tak není možné na poslední chvíli koupit online desetidenní elektronickou dálniční známku a návštěvník je odkázán na nalepovací kupon.

  • Cena desetidenního kuponu činí v Rakousku 235 korun, dvouměsíční kupon vyjde na 685 korun a roční stojí 2280 korun.

Již zmíněný tunel Karavanke mezi Rakouskem a Slovinskem vyjde ve směru z Rakouska na 180 korun, tedy levněji než v opačném směru.

 

Právě se děje

Další zprávy