Nová síť dálnic má spojit krajská města a vynechat Prahu, plánuje stát

Ekonomika Ekonomika
16. 5. 2018 10:17
Na rozdíl od současné sítě dálnic, která často končí nebo začíná v Praze, má ta nová vést po obvodu České republiky a vynechat hlavní město.
Klikněte pro podrobnější zobrazení.
Klikněte pro podrobnější zobrazení. | Foto: ŘSD

Praha - Základní síť dálnic v České republice není ani po letech opakovaných odkladů dokončena, přesto začíná Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánovat druhou fázi dálniční sítě. Stovky kilometrů nových dálnic mají spojit krajská města. Informuje o tom web iDnes.cz.

Na rozdíl od současné sítě dálnic, která často končí nebo začíná v Praze, má ta nová vést po obvodu České republiky a vynechat hlavní město. Vychází z reálného chování řidičů, kteří třeba z Plzně na Moravu jezdí raději jižněji od Prahy po silnicích první třídy než po dálnici.

Podle šéfa ŘSD Jana Kroupy je už nyní potřeba myslet na výstavbu nových silnic mezi krajskými městy a nezanedbat přípravu, která bývá zdlouhavá. Stát si od nové silniční sítě slibuje hospodářské oživení regionů.

Ne všude by muselo jít o klasické dálnice nebo čtyřpruhové silnice. Na řadě míst mohou stačit "jen" rychlostní silnice podle jejich nového pojetí - šlo by tedy především o modernizaci či přestavbu stávajících silnic první třídy, dostavbu obchvatů a rozšíření počtu pruhů přinejmenším na střídavý systém 2+1.

Plán zatím nemá žádný alespoň přibližný termín. Jen dokončení dosavadní základní sítě dálnic potrvá ještě 20 až 30 let, připomíná iDnes.cz. Rezort dopravy zatím ideu, která je součástí programu vznikající vlády ANO a ČSSD, prezentuje jako návrh k diskusi.

Už loni v září s podobným návrhem přišel developer Radim Passer. Jeho koncepce byla ale výrazně velkorysejší, než je nynější vládní návrh.

 

Právě se děje

Další zprávy