Příměstské CityElefanty dostaly wi-fi a zásuvky. Zatím jen 10 souprav, další přibudou

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2021 14:57
České dráhy vylepšují své příměstské vlaky CityElefant, které zajišťují dopravu v okolí Prahy. Vlaky cestujícím nově nabídnou zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky nebo zdarma připojení k internetu přes wi-fi. Tou by mělo být do konce roku vybaveno všech sedmdesát souprav CityElefant, které státní dopravce provozuje v oblasti metropole.

České dráhy o tom informovaly v pondělní tiskové zprávě. "Na vylepšení služeb na palubě pražských jednotek CityElefant jsme se dohodli s hlavním městem Prahou a Středočeským krajem, jako objednateli našich služeb v regionu," uvedl v tiskové zprávě ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš.

V současné době disponuje internetovým připojením podle Goliáše už deset souprav, instalace do dalších bude postupně pokračovat v průběhu celého roku.

Radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký označil zatraktivňování veřejné dopravy za jeden z hlavních cílů vedení kraje. "K 21. století patří i odpovídající služby a jednou z nich je i dostupná wi-fi ve vlacích. Věřím, že i díky těmto vylepšením se cestování za prací nebo do školy stane daleko příjemnějším," řekl. 

Modernizaci příměstských vlaků podobně komentoval i náměstek primátora hlavního města Prahy Adam Scheinherr. "Vlaky jsou stále běžnější součástí městské hromadné dopravy v Praze a třeba pro obyvatele Uhříněvsi, Běchovic, Újezdu nad Lesy nebo Radotína jsou nejrychlejším způsobem, jak se dostat do centra Prahy. Všude tam nabídnou CityElefanty díky wi-fi efektivnější i zábavnější využití času při cestách do práce," sdělil.

Do celkem sedmdesáti souprav, které čítají 210 vozů, budou také průběžně doplňovány zásuvky na 230 voltů pro dobíjení mobilních telefonů nebo notebooků.

U vlaků probíhají i další vylepšení, třeba úpravy dveří, které pasažérům umožní navolit otevření dveří ještě před zastavením vlaku a zrychlí výstup a nástup cestujících. Dosazovány jsou i nové vnější informační displeje s LED technologií.

Modernizace zahrnuje také výměnu podlahových krytin nebo přečalounění sedadel. V příštích letech dostanou vozidla také nejmodernější zabezpečovací systém ETCS.

ČD provozují celkově 82 patrových bezbariérových vlaků CityElefant, z toho sedmdesát jich obsluhuje linky Pražské integrované dopravy a dvanáct jednotek funguje v Moravskoslezském kraji. Vlaky nabízí až 310 míst k sezení a ročně najezdí okolo 13 milionů kilometrů.

Video: Po dně sibiřského jezera vedou koleje. Lidé se chodí dívat, jak vlak vozí sůl

Na Burlinském jezeře v ruském Altajském kraji vedou koleje pod vodou. Vlak po nich vozí sůl, která se těží ze dna. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy