Dobrá zpráva pro brigádníky: Práci na léto získáte snadněji, výdělky rostou. Víme, kolik dostanete

Alice Stejskalová Alice Stejskalová
27. 4. 2017 6:42
Začít s hledáním letní brigády je ideální v polovině dubna. Díky ekonomickému růstu a nedostatku zaměstnanců je ale nabídek více než v předchozích letech, stouply i výdělky. Studenti preferují spíše administrativní pozice. Dříve obvyklá výpomoc v zemědělství je už tolik neláká.
Studenti preferují spíše administrativní pozice. (ilustrační foto)
Studenti preferují spíše administrativní pozice. (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Zájemci o letní brigádu si letos v Česku mohou vybírat z výrazně většího množství nabídek než v předchozích letech, které jsou navíc i lépe placené. Může za to ekonomický růst a zvyšující se nedostatek zaměstnanců ve firmách.

"Zatímco dříve dosahovaly výdělky brigádníků v Praze v průměru okolo 85 korun hrubého na hodinu, nyní se pohybují u sta až 110 korun. A i když jsou v ostatních regionech nižší, tak například v Brně jsou již srovnatelné s Prahou a v některých oborech i vyšší," říká František Jareš z personální agentury Student. Růst, který v minulém roce dosáhl v průměru 10 až 15 procent, však ale letos zpomaluje.

S výdělky jsou na tom nejhůře Moravskoslezský, Karlovarský či Ústecký kraj. "Medián odměn brigádníků se tam pohybuje v rozmezí 75 až 90 korun na hodinu," upřesňuje Radovan Hypš z portálu Jenpráce.cz. 

Ovšem v některých případech si lze během léta vydělat i třikrát více. "Zejména v Praze lze najít i výrazně lépe ohodnocenou brigádu s odměnou 200 až 300 korun hrubého na hodinu," potvrzuje Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC provozující služby Jobs.cz a Práce.cz.

"Jedná se například o výpomoc při natáčení zahraničních produkcí či štábů. Dále třeba copywriting, některé práce v online marketingu. Někdy se objeví i nadstandardně placená práce telefonistů nebo tazatelů výzkumných agentur," říká.

Výdělky vybraných letních brigád:

Praha
Pickování zboží ve velkoobchodě s potravinami 125 Kč/h
Recepční ve středně velké společnosti 115 Kč/h
Pokladní v supermarketu 109 Kč/h
Kompletace zboží v e-shopu s oblečením 97 Kč/h
Brno
Balení zboží drobné elektroniky 100 Kč/h
Kompletace zboží v e-shopu s oblečením 92 Kč/h
Pokladní v supermarketu 90 Kč/h
Plzeň
Kompletace zboží ve skladu s drogerií 105 Kč/h
Pokladní v supermarketu 90 Kč/h
Recepční v hotelu 90 Kč/h
Olomouc
Pickování zboží ve velkoobchodě s potravinami 100 Kč/h
Pokladní v supermarketu 85 Kč/h
Kompletace zboží ve skladu s kosmetikou 85 Kč/h
Hradec Králové
Recepční ve středně velké společnosti 120 Kč/h
Pokladní v supermarketu 90 Kč/h
Kompletace zboží v e-shopu 85 Kč/h

 Zdroj: agentura Student

Zástupci personálních agentur i jednotlivých firem oslovených Aktuálně.cz se shodují, že studenti preferují spíše administrativní pozice. Dříve obvyklá výpomoc v zemědělství je už tolik neláká. "Doby, kdy studenti měli zájem o brigády spojené se sběrem ovoce, jsou pryč," potvrzuje Jareš. Chybějící pracovníky tak nahrazují například cizinci.

Menší zájem vnímá i organizátorka jarních a letních brigád na chmelu Dagmar Urbancová. "Je znát i méně aktivní přístup k možnému přivýdělku, zřejmě je peněz mezi studenty dost," tvrdí. Výdělek se zde pohybuje v rozmezí 14 až 15 tisíc korun za devatenáct dnů práce. Letos podle Urbancové odměna vzroste až na částku kolem 16 tisíc korun. "Meziročně se nám vrací 30 procent našich brigádníků s dalšími kamarády," dodává.

Výjimku ovšem studenti udělají v případě zahraniční brigády - zde jim výpomoc se sběrem ovoce nedělá problém. "I student s horší znalostí jazyka je schopný tuto práci vykonávat. A samozřejmě to berou tak, že jedou za zážitkem a práce je něco, co musí dělat, aby vyžili," vysvětluje Jareš.

Podle Hypše v posledních měsících roste zájem o brigády v řetězcích s rychlým občerstvení, jako jsou McDonald´s nebo KFC. "Je to právě díky navyšování odměn u těchto společností," říká. McDonald´s zvýšil za poslední rok mzdy u brigádníků o pět procent. "Nástupní hodinová mzda pro brigádníky v restauracích, které jsou provozovány přímo společností McDonald’s ČR, činí v současné chvíli 83 korun," upřesňuje mluvčí společnosti Zuzana Svobodová.

Začít s hledáním letní brigády je podle Dombrovského ideální v polovině dubna. Nicméně situace je nyní taková, že si zájemci mohou dovolit otálet.

"Vzhledem k celoročnímu nedostatku pracovníků, který se v létě jen prohlubuje, je možné hledat kdykoli. Pokud se nejedná například o odbornou stáž a student hledá brigádu na jeden měsíc, tak může hledat bez problému i 14 dní předem a určitě si vybere," tvrdí Jareš.

Brigádnice na prodej točené zmrzliny v Rakovníku už několik týdnů hledá například Jiří Louthan, provozující stánek u řetězce Tesco. "Nabízíme 100 korun za hodinu. Podmínkou je věk alespoň 18 let, spolehlivost, pracovitost, dochvilnost, smysl pro čistotu a čistý trestní rejstřík," upřesňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy