ČTÚ přitvrdil. Telefónica má platit pokutu, hrozí další

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 12. 2013 13:45
Úřad se snaží firmu donutit, aby okamžitě znovu zapojila klienty šedého operátora do sítě.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) udělil společnosti Telefónica pokutu ve výši 50 tisíc korun za to, že nerespektovala jeho předběžné opatření z tohoto pondělí a znovu nezapojila zhruba 1500 SIM karet takzvaného šedého operátora Aspekt Invest.

"Vzhledem k tomu, že Telefónica rozhodnutí nerespektovala, vymáháme splnění povinností ukládáním donucovacích pokut podle správního řádu," říká mluvčí úřadu Martin Drtina. Hovoří přitom o takzvané správní exekuci, což je jeden ze způsobů, jak si může úřad vynutit splnění jím uložené povinnosti, respektive i následné zaplacení pokuty.

Při opakovaném nerespektování rozhodnutí může Český telekomunikační úřad ukládat tyto pokuty opakovaně, a to až do výše 100 tisíc korun.

"Obchodní spory operátorů s přeprodejci služeb elektronických komunikací nemohou být důvodem pro okamžité odpojení koncových uživatelů, jako se to stalo v případě Aspekt Investu," říká Drtina.

Firma Aspekt Invest v návrhu na vydání předběžného opatření uvedla, že Telefónica bez předchozího upozornění zablokovala veškerá příchozí volání na přibližně 1500 SIM kartách v držení koncových uživatelů.

Úřad ve svém rozhodnutí poukázal na to, že přerušením poskytování služeb dochází ke škodám na straně koncových uživatelů, přeprodejce služeb i mobilního operátora. Současně s předběžným opatřením zahájil správní řízení o návrhu na rozhodnutí sporu o trvání smluvního vztahu mezi Aspekt Investem a Telefónicou.

"Proti rozhodnutí o předběžném opatření může Telefónica brojit formou rozkladu, tento opravný prostředek však nemá odkladný účinek. Operátor je povinen se rozhodnutí podvolit bezodkladně a bezpodmínečně," dodává Drtina.

Současně také ČTÚ podává státnímu zastupitelství oznámení o podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí právnickou osobou.

Telefónica si podle serveru Lupa.cz klade vlastní podmínky. Připojit chce jen čísla, u kterých Aspekt Invest doloží, že je používá jen pro své vlastní účely - tedy že je dále neprodává. K dnešnímu dni tak Telefónica znovu zapojila pouze jedno číslo.

"Včera byla opětovně zapojena stanice kontaktní osoby společnosti Aspekt Invest. K aktivaci dalších stanic prozatím postrádáme od Aspekt Invest potřebnou součinnost," potvrdil Lupě mluvčí Telefónicy Hany Farghali.

Dalších 640 klientů Aspektu podle jeho informací už přešlo ke společnosti Bonerix, která je dceřinou firmou Telefónicy. Také jim pak operátor čísla znovu zprovoznil.

K uzavření smlouvy s Bonerixem začala Telefónica klienty Aspekt Investu podle Lupa.cz tlačit minulý pátek, kdy jim začala rozesílat SMS s hrozbou, že pokud novou smlouvu neuzavřou, bude jejich číslo odpojeno. Na případnou změnu jim přitom dala jen čtyři dny, ze kterých dva připadly na víkend.

 

Právě se děje

Další zprávy