Co přinesl rok s EET? Projděte si čísla a anketu mezi ekonomy i podnikateli

Jiří Hovorka Ekonomika Jiří Hovorka, Ekonomika
1. 12. 2017 9:10
Před rokem odstartovala první fáze elektronické evidence tržeb. Kolik se zapojilo podnikatelů a kolik sankcí už padlo? Přinesla EET do rozpočtu více peněz? A jak ji hodnotí sami podnikatelé?

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

Václav Stárek
Václav Stárek | Foto: DVTV

Jak hodnotíte zavedení elektronické evidence tržeb - vyplatila se podle vás?

Málo se píše o tom, že spolu s EET prosazovala naše asociace také snížení DPH pro pokrmy v restauracích, což se povedlo. Spolu se zákonem o EET byly přeřazeny pokrmy a nealkoholické nápoje do snížené 15procentní sazby.

Dalším pozitivním jevem - alespoň z pohledu poctivých podnikatelů - je skutečnost, že se snížilo zaměstnávání "na černo" v pohostinství, což také částečně vedlo ke zvýšení průměrných mezd v oboru. V minulosti někteří podnikatelé záměrně obcházeli registraci k plátcovství DPH, což je nyní také složitější. To vše vnímáme jako pozitivní dopady zavedení EET.

Jako negativní vnímáme snahy zákon ještě dodatečně zmírnit. Byli jsme zásadními kritiky skutečnosti, že například stánkový prodej s občerstvením byl prakticky osvobozen z EET na jeden rok a stánky začnou evidovat tržby až od března 2018.

Se zavedením EET nejsou a nebyly žádné zásadní "těžkosti". Systém funguje a náklady s ním spojené nejsou nijak likvidační. Navíc u restaurací došlo ke snížení DPH.

Podle vyjádření mnohých provozovatelů restaurací ovlivnilo jejich podnikání negativně spíše zavedení nového "protikuřáckého" zákona. To byl také mnohdy důvod pro ukončení podnikání některých hospod na venkově.

Domníváme se však, že je nutné se zamyslet nad současnou regulací pohostinství, které je nepřiměřeně zatíženo, a také nad celkovou podporou podnikání. Stále máme jednu z nejvyšších DPH v EU a nejvyšší odvody za zaměstnance. Pokud dojde celkově k efektivnějšímu výběru daní, pak by se měl také promítnout například do snížení daňového zatížení, tedy například snížení DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy