Česko je nejsvobodnější země EU, tvrdí autoři nového porovnání. Nejméně reguluje chování občanů

Markéta Zemánková Markéta Zemánková
Aktualizováno 18. 5. 2017 13:21
Žebříček nazvaný Nanny State Index hodnotil, jak státy omezují životní styl svých občanů. Regulace potravin, alkoholických nápojů, tabákových výrobků a elektronických cigaret je podle něj nejvyšší ve Finsku, nejnižší v Česku. Už od konce května ale začne platit plošný zákaz kouření v restauračních zařízeních.
Výsledky z pohledu autorů indexu.
Výsledky z pohledu autorů indexu. | Foto: Epicenter

Praha - Nejsvobodnější zemí Evropské unie je Česká republika. Alespoň podle toho, jak jednotlivé státy omezují životní styl svých občanů. Tvrdí to žebříček nazvaný Nanny State Index, který sestavila nezisková organizace Epicenter.

Regulace potravin, alkoholických nápojů, tabákových výrobků a elektronických cigaret je nejvyšší ve Finsku (51,6 bodu z maximálních 100), Velké Británii a Irsku. V těchto zemích platí přísná omezení kouření a na tabák i alkohol jsou uvaleny vysoké daně.

Foto: Epicenter

Finsko je podle autorů indexu nejméně svobodnou zemí kvůli negativnímu přístupu k elektronickým cigaretám, daním za nealkoholické nápoje, zákonné regulaci týkající se konzumace alkoholu nebo reklam na alkohol.

Česko (11,5 bodu) obhájilo pozici z předchozího roku, druhé je Německo. V těchto zemích jsou nejnižší daně na alkohol i tabákové výrobky a lidé zde nejsou omezováni regulací potravin. Dobře si stojí také Slovensko, které si dokonce ve srovnání s loňským rokem podle autorů indexu polepšilo.

Většina zemí EU si však oproti předchozímu roku pohoršila, protože zavedla další regulace a omezení. Navzdory snahám Evropské unie sjednotit legislativu ukazuje Nanny State Index velké rozdíly v míře, jakou se národní vlády snaží upravit chování svých občanů.

Sdružení Epicenter ale připomíná, že situace v Česku se od konce letošního května zhorší, protože začne platit plošný zákaz kouření v restauračních zařízeních.

"Zákaz kouření nás s nejvyšší pravděpodobností posune na druhé místo," říká ředitel českého Liberálního institutu Dominik Stroukal. "I jako člověk, co nikdy neokusil cigaretu, jsem z toho zklamán. Je to principiální otázka. Stát se nesmí násilím plést do soukromých a dobrovolných rozhodnutí dospělých lidí. Což dělá často a čím dál více. Pro nás ale naštěstí méně než v jiných zemích EU," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy