Zelená nafta pro zemědělce zatím zůstane. Do roku 2014

ČTK ČTK
4. 6. 2012 17:51
Příští rok dostanou zemědělci o třetinu nižší vratku spotřební daně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Zatímco letos ještě zemědělci dostanou vratku ze spotřební daně v rámci takzvané zelené nafty 60 procent, příští rok by to mělo být jen 40 procent.

Po jednání s Asociací soukromého zemědělství to řekl premiér Petr Nečas.

Přesto jde o vítězství zemědělců. Vláda totiž původně navrhovala zrušit daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce již od příštího roku.

Proti plánovanému zrušení daňového zvýhodnění zemědělců se již uskutečnil protest. Zemědělské stroje zpomalovaly na řadě míst Česka dopravu na silnicích. Asociace soukromého zemědělství se ale, na rozdíl od ostatních agrárních organizací, k protestu nepřipojila.

Nečas jednal jen s menší asociací

Proto také premiér Nečas následně uvedl, že je dále ochoten jednat jen s asociací, "která nevydírá".

S Agrární komorou ČR a dalšími organizátory blokád, kteří v souhrnu představují zhruba 80 procent českého zemědělství, mluvit odmítl.

Pokud by došlo k okamžitému zrušení zelené nafty, platili by zemědělci v Česku téměř o 12 korun za litr více než rakouští zemědělci a o devět Kč více než Poláci. Ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun.

V případě zrušení zelené nafty by podle agrární komory Česko bylo kromě Slovenska jedinou zemí v Evropské unii, kde by podobnou úlevu sedláci neměli.

 

Právě se děje

Další zprávy