Vznikají desítky nových cestovek. Pomáhá silná koruna

Hana Vorlíčková
28. 1. 2008 10:34
Za poslední rok to je více jak stovka
Cestování, ilustrační foto.
Cestování, ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Počet cestovních kanceláří v Česku se zvyšuje - za poslední rok to je více jak stovka. Vyplývá to z aktuálních údajů Ministerstva pro místní rozvoj.

"K 31. prosinci 2006 jsme evidovali 833 cestovních kanceláří, které měly uzavřenu pojistnou smlouvu pro případ úpadku. Nyní jich je 946," uvádí Radomíra Kotlárová, z tiskového oddělení ministerstva.

Čekal se úbytek, prognóza nevyšla

Pro řadu odborníků je rostoucí množství cestovních kanceláří překvapením. Ještě před pěti lety totiž většina z nich očekávala, že jejich počet bude klesat, Protože Česko je jednou ze zemí Evropské unie, která má na sto tisíc obyvatel nejvíce cestovek. "V posledních letech se počet pojištěných cestovních kanceláří v Česku v podstatě neměnil. Rozhodně jejich počet neklesal," doplňuje Kotlárová.

Hlavní důvody přibývajícího počtu pojištěných kanceláří jsou zřejmě dva. Jednak je to sílící koruna, díky níž si může dovolit odejet do zahraničí více lidí i několikrát ročně. Svou roli hraje i stále se zlevňující pojištění pro případ úpadku, které musejí cestovní kanceláře platit.

"Nově registrované cestovní kanceláře často nejsou trhu cestovního ruchu nováčkem," říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

"Podle našich informací to spíš vypadá tak, že se cestovní agentury nechávají pro případ úpadku pojišťovat a tím se na kanceláře přeměňují," dodává.

Láká adrenalin

V Česku je činných asi 1500 cestovních agentur. "Živnostenských listů, které umožňují agenturní podnikání je však vydáno přibližně sedm tisíc," uvádí Okamura.

Nové cestovní kanceláře se podle asociace zaměřují především na pořádání firemních akcí v zahraničí a na adrenalinové dovolené. Takových společností, které se na tyto požadavky specializují je v Česku stále nedostatek.

Jak se bude množství cestovek v Česku vyvíjet v následujících letech si zatím nikdo netroufne odhadnout. Právě jsme v období, kdy se cestovní kanceláře pojišťují na další rok. Některé z ještě pojištěných si tak svou činnost již nemusí na příští rok obnovit, a tak jejich počet ze současných 946 může mírně klesnout.

Povinné pojištění

Každá cestovní kancelář musí být podle zákona pojištěna pro případ svého úpadku. Aktuální seznam pojištěných firem si může klient najít na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Zárověń každá cestovka musí mít o svém pojištění certifikát, který je klientům k dispozici. Na něm je mimo jiné uveden termín, od kdy do kdy je společnost pojištěna, a u které pojištovny. Bez takového certifikátu by si klient zájezd kupovat neměl.

Foto: Josef Poneš
Nová hranice luxusu? 10 tisíc eur za týden na dovolené

Naopak cestovních kanceláří, které prodávají zájezdy v tak zvané první minutě na léto a přitom mají na certifikátu uvedeno, že smlouvu s pojišťovnou mají sjednanou například jen do konce února, se klienti bát nemusejí. "Pojistka se totiž po novele zákona vztahuje na datum nákupu dovolené, a nikoli na termín odjezdu," říká Okamura.

Takových cestovních kanceláří, které si budou sjednávat novou pojistku až na jaře, je v Česku řada. Patří mezi ně i velké firmy, jako jsou například Čedok.

 

Právě se děje

Další zprávy