Výpověď z bytu bez důvodu? Ministerstvo s tím počítá

Tomáš Fránek
3. 6. 2008 22:15
Návrhy ministerstva rozčílily Sdružení nájemníků
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ministerstvo pro místní rozvoj vrací znovu do hry možnost, že by majitelé domu mohli dát nájemníkům výpověď bez udání důvodu.

K veřejné diskusi totiž připravilo návrh novely Občanského zákoníku ohledně nájemních vztahů. A právě možnost výpovědi nájemníkům bez udání důvodu je jednou z navrhovaných možností.

Šest variant

"Bude umožněno vypovědět nájem bytu bez uvedení důvodu s delší výpovědní lhůtou (nutnost nového vymezení délky výpovědních lhůt).  Negativním způsobem budou vymezeny byty, na které nelze bezdůvodnou výpověď použít," je napsáno v návrhu ministerstva, které připravilo šest možných variant změny vztahů nájemníků a majitelů domů.

Mezi uvažovanými změnami je tak i návrh poslanců ODS, který počítá s úplným koncem regulace nájmů a který kritizovali i koaliční poslanci z KDU - ČSL.

Návrh ministerstva počítá také s tím, že pokud soud rozhodne o výši nájemného, budou moci pronajímatelé bytů požadovat doplacení rozdílu mezi regulovaným o obvyklým nájemným ode dne podání žaloby.

"Riziko lze spatřovat ve větším sociálním zatížení určitých skupin nájemců handicapovaných na trhu s byty - část seniorů, rodin s dětmi, zdravotně postižených apod. - a s tím spojenými dalšími dopady, které mohou vést až k vystěhování z bytu," uvádí ministerstvo ve svém návrhu.

Vylepšení pozice

Změna občanského zákoníku příznivá pro majitelé domů má pomoci vylepšit pozici Česka před Evropským soudem pro lidská práva, kam se obrátilo se svými žalobami na pět tisíc českých majitelů domů.

Sdružení nájemníků ale návrhy ministerstva ostře kritizuje.

"Návrh prakticky ve všech variantách dokládá snahu ministerstva zvýhodnit postavení pronajímatele na úkor práv nájemců bytů, když práva pronajímatele nejsou v žádném směru vyvážena s povinnostmi, které by pronajímatel měl vůči nájemci bytu, jak je to v Evropě obvyklé. Z celé navržené koncepce je patrný spíše ideologický pohled na celou záležitost, než snaha  o promyšlené zvážení vzájemných práv a povinností," uvedl ve svém stanovisku šéf sdružení a sociálně demokratický poslanec Stanislav Křeček.

"Celý publikovaný záměr považujeme za zcela bezkoncepční čin, dokládající nízkou úroveň vzájemné komunikace nejen na Ministerstvu pro místní rozvoj, ale i celé vládní koalice," uvedl Křeček.

Návrhy posilujíc postavení majitelů domů naopak vítají sdružení zastupující vlastníky nemovitostí.

Nájemné se na základě zákona o nájemném od ledna 2007 zvyšuje každoročně s tím, že deregulace má být ukončena v roce 2010.

Zvýšení se liší podle velikosti obce a toho, zda jde o byty se standardní nebo sníženou kvalitou. Například v krajských městech se letos zvýšily či ještě zvýší nájmy o deset až padesát procent.

V bytech s regulovaným nájemným dnes bydlí asi pětina domácností v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy