Vypadá jako občanský průkaz, je to tablet: PaperPhone

Jan Kovalík
8. 5. 2011 19:37
Kanadští vědci přichází s elektronickým papírem, který funguje jako display
Foto: Human Media Lab

Vancouver - Pokud vám ovládání tabletu dotykem stále nepřijde dost přirozené, vědci z kanadské Human Media Lab pro vás možná mají řešení. Přichází s telefonem z elektronického papíru, který se chová jako běžný papír, dokáže toho ale mnohem víc.

Papírový telefon

PaperPhone, jak se nové zařízení jmenuje, připomíná na pohled český občanský průkaz.

Jeho ambice je ovšem konkurovat funkcemi dnešním chytrým telefonům. Vedle dotýkání se displeje, který funguje na bázi elektronického inkoustu, jako například čtečka Kindle, bude možné papírový telefon ovládat i pouhým prohnutím nebo otočením rohu.

"Tento počítač vypadá i funguje jako kousek interaktivního papíru," popsal svůj vynález pro BBC doktor Roel Vertegaal. "Když ho ohnete, stane se z něj telefon. Když otočíte horní roh, otočíte stránku v elektronické knize a když ho položíte na podložku, můžete na něj psát perem."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Práce na "papírovém telefonu" jsou zatím ve fázi vývoje. Vědci z kanadské Queens University hledají spolu s kolegy z americké Arizona States Universtiy, jaká gesta a pohyby s interaktivním papírem vnímají lidé jako přirozené.

Během konference Computer Human Interaction, která se koná tento týden ve Vancouveru, hodlají představit prototyp jménem Snaplet, který bude své funkce měnit v závislosti na tom, v jakém tvaru ho uživatel bude držet.

Na zápěstí bude sloužit jako hodinky, na stole jako PDA a mírným prohnutím se z kousku papíru stane telefon.

Rozhodnou uživatelé

Elektronický papír, s jehož vývojem se začalo již v šedesátých letech, je jedna z pravděpodobných cest vývoje, která má na svém konci vyústit v náhradu klasického papíru. Jestli se ovládání pomocí ohýbání uchytí v masovém měřítku je ve hvězdách.

Svědčí o tom i trnitá cesta tabletů ke svým uživatelům. Microsoft nabídl své Tablet PC zákazníkům již v roce 2000, aby jeho vývoj o několik let později v tichosti utlumil. O deset let později se na pultech objevil iPad, a vše bylo jinak.

 

Právě se děje

Další zprávy