Dva týdny s iPadem 2 - vyplatí se dnes kupovat tablet?

Jan Kovalík
12. 4. 2011 19:15
Strávili jsme čtrnáct dní s plackou, která učarovala světu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - O novém iPadu už ví každý, kdo se o tablety zajímá, téměř vše. Od technických specifikací až po počet čínských dělníků, kteří se při výrobě jeho displeje otrávilo.

Autor těchto řádků se proto pokusí zprostředkovat osobní, dovutýdenní zkušenost se symbolem post-PC éry, kterou při premiéře tabletu ohlásil šéf Applu, Steve Jobs.

Psaní

Tento text má mimo jiné odpovědět na otázku, jestli je možné iPad 2 využít pro práci s textem. Například je-li možné na něm pohodlně napsat článek, jako je tento.

Není. Pro psaní delších textů je určitě nutné pořídit si přídavnou klávesnici. Navíc používání diakritiky při psaní na dotykové klávesnici psaní zdržuje.

Psát všemi deseti nelze. Ale to už bychom iPad srovnávali s laptopem, a to by byla určitě chyba. Pro psaní emailů, nebo kratších textů v terénu, virtuální klávesnice úplně vystačí.

Foto: Ondřej Besperát

Čtení

Displej iPadu je vynikající. Konzumovat na něm mediální obsah je radost. Přibývá aplikací, které dokáží kreativně využít potenciál nového formátu.

Například Flipboard, který umožňuje sestavit si vlastní časopis z mediálních zdrojů a sociálních sítí, je uživatelsky a vizuálně strhující. Z Facebooku a Twitteru uživatele nahraje například Flipboard odkazy přátel na texty, které složí do podoby magazínu, kterým čtenář listuje.

Kvalita tabletových edicí českých médií se zatím se světovou špičkou nedá srovnávat. Hlavně v příjemnosti uživatelského rozhraní. Pro prvouživatele tabletu je zajímavý pocit z konzumace obsahu "z ruky", který je úplně jiný, než při čtení textů na obrazovce počítače. I když se dá intenzita podsvitu displeje zmírnit, náruživí čtenáři budou při dlouhých hodinách čtení zřejmě preferovat čtečky s technologií e-ink.

Film

Kritici iPadu často poukazují na absenci podpory formátu DivX, ve kterém se po internetu šíří většina ukradených filmů.

Ano iPad je nadmíru uzavřené zařízení, které je navrženo pro legální použití, pro zákazníky, kteří za obsah platí. A také pro uživatele, kteří mají to štěstí a žijí v jednom ze států, kde funguje internetový obchod iTunes. Češi, kteří by si rádi nějaký film legálně koupili, mají smůlu.

Naopak zoufat nemusí skupina uživatelů, kteří stále nevyřešili morální dilema - je-li v zemi, kde nelze pro iPad legálně koupit film ani hudbu, správné využívat ilegální zdroje. Těm, kdo uchovávají svou filmovou sbírku v DivXu, stačí stáhnout třeba aplikaci VLC Streamer, která v rámci domácí Wi-Fi umožní na iPadu sledovat bezdrátově všechny firmy na hard disku vašeho počítače.

Foto: Ondřej Besperát

Hry a zábava

Ti, kteří rádi hrají hry na chytrých telefonech, budu ještě raději hrát na iPadu. Srdce milovníků současných náročných 3D videoher si ale iPad 2 zřejmě nezíská. I přesto, že výkon iPadu 2 dokáže zprostředkovat slušnou podívanou a zabudovaný gyroskop, který umožňuje ovládat hry nakláněním tabletu, vtáhne do hry.

Po půl hodině řízení virtuálního auta "obouruč" začnou ale zkrátka bolet ruce. Je to podobné, jako u herních konzolí, které dnes nabízí pohybové ovladače. Je to nové, zajímavé a opravdu to reaguje na pohyb, ale dlouho to člověk nevydrží. Děti vydrží určitě déle, ale i cena nejlevnějšího modelu (12 000,- Kč) činí z iPadu 2 příliš drahou hračku.

Foto: Ondřej Besperát

Aplikace

S druhou generací iPadů přichází Apple i se sadou svých kancelářských a zábavních aplikací, které jsou od základu přepracované pro tablet. Velmi zdařile. Uživatelské rozhraní pro "ruční" práci se softwarem působí přirozeně a je snadné se ho naučit.

Ovládání dotykem je zábavné zejména v hudební aplikaci Garageband, kterou Apple poněkud nešťastně prodává sloganem "Hledá se muzikant. Zn. Žádné zkušenosti netřeba".

Jestli se dá přístroj použít při seriozní tvorbě hudby, nechť posoudí sami muzikanti. Ale jako hračka či jakýsi můstek k základům digitálního komponování slouží skvěle. Každopádně aplikaci se srovnatelným výkonem za necelých pět dolarů najdete jen těžko.

Kamery

iPad 2 disponuje dvěma kamerami, čelní a zadní, podobně jako iPhone 4. Ovšem mnohem méně kvalitními.

Mobil má ambici nahradit fotoaparát, proto k němu výkonná kamera patří. V iPadu jsou kamery zabudované čistě pro komunikaci a svou funkci plní. Nečekejte, že s iPadem natočíte kvalitní video nebo kvalitní fotky.

Ostatní

Pokud nemáte po nákupu iPadu 2 a přikoupení klávesnice za 70 dolarů ještě dost utrácení, neváhejte si pořídit i Smart Cover, firemní kryt iPadu 2 za dalších 40 dolarů extra. Zkušenost s firemním obalem je opačná než s Garagebandem, který na první pohled odradí, ale používáním mile překvapí.

Foto: Ondřej Besperát

Smart Cover skvěle doplňuje minimalistický design iPadu 2, i když po přidání magnetického krytu obrazovky váží nový iPad téměř stejně, co jeho přechůdce. Nastavitelné polohy pro psaní a sledování filmů jsou praktické, při transportu je ale stejně třeba iPad do něčeho zabalit nebo uložit do speciální kapsy.

Takže?

Pokud uvažujete o koupi tabletu, nenajdete dnes kvalitnější provedení, než je iPad 2. Podobně, píšete-li o výrobcích Apple, nevyhnete se nálepce firemního agenta. Ale opravdu, tablety konkurence jsou buď znatelně horší nebo srovnatelné, ale dražší. Ta druhá skupina na český trh ještě nedorazila.

Nekupujte si iPad 2, pokud jím chcete nahradit svůj stávající laptop. Zvláště používate-li Windows a o počítače se nijak zvlášť nezajímáte. I nejdražší model vám nabídne maximálně 64 GB paměti, nemá klávesnici a velmi pravděpodobně se v Česku dostanete do situací, které vás budou otravovat. Používání telefonů, počítačů i tabletů Apple je v této části světa stále otázkou menšiny a je třeba s tím počítat.

iPad 2 je bez debaty špičkové zařízení. Srovnávat ho s laptopem je jako srovnávat auto s motorkou. Rodinu na motorce na dovolenou neodvezete, ale proto jste si asi motorku nekupovali.

Tablet je nová kategorie zařízení mezi počítačem a chytrým telefonem. Doma, máte-li tablet připojen přes Wi-Fi k harddisku počítače, využijete jeho lehkost a mobilitu. Umožní vám s daty pracovat na místech a v situacích, kde je laptop nepraktický. U někoho najde místo na pohovce, u někoho na kuchyňském stole. Svým tvarem si říká o přenášení a používání různými způsoby.

Lehkost, skladnost a možnost okamžitě zařízení ovládat oceníte při cestách po městě. Luxusně poslouží při nejběžnějších aktivitách, spojených s mobilním počítačem. Baterie vydrží opravdu dlouho a výkon iPadu je obdivuhodný.

iPad 2 je produkt, který v mnoha aspektech ukazuje budoucí trendy. Dnes nám možná přijde nepraktická omezená kapacita paměti. Ale kdo už dnes nemá alespoň část svých dat uložených na internetu? S agresivním rozvojem cloud computingu, který v současnosti můžeme sledovat, tam během několika let přesuneme všechny své filmy, hudbu, knihy a dokumenty.

 

Právě se děje

Další zprávy