Vodafone chce zastavení aukce, nebo regulace trhu

ČTK ČTK
11. 6. 2013 10:03
Mobilní operátor odmítá současné kroky Českého telekomunikačního úřadu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: VODAFONE

Praha - Mobilní operátor Vodafone chce po Českém telekomunikačním úřadu, aby buď zastavil vyhlášení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, nebo přípravu opatření k regulaci mobilního trhu. V rozhovoru pro ČTK to uvedl ředitel pro regulaci Richard Stonavský.

"Nemůžeme soutěžit o spektrum, když se během toho mění podmínky regulačního pravidla na trhu," uvedl Stonavský. Podle něj může mít souběh obou procesů dopad v miliardách korun a operátor je připravený se bránit právní cestou.

Své připomínky Vodafone, stejně jako řada dalších subjektů, uplatnil podle šéfa ČTÚ Jaromíra Nováka ve veřejné konzultaci k podmínkám aukce. "Všechny připomínky úřad vypořádá, a toto vypořádání zveřejní v zákonné lhůtě," řekl Novák.

ČTÚ zahájil analýzu trhu mobilního volání (mobilní originace) již v roce 2011. Analýzu dokončil loni v prosinci s konstatováním, že na trhu není plná konkurence a potřebuje regulaci. Ta měla spočívat v zavedení povinnosti pro stávající operátory poskytnout velkoobchodní nabídku pro vznik virtuálních operátorů.

Než však opatření stačil schválit, vznikla na trhu téměř desítka virtuálních operátorů a stávající operátoři snížili ceny neomezeného volání o tři čtvrtiny.

K samotným navrhovaným podmínkám aukce má Vodafone, stejně jako T-Mobile i Telefónica, zásadní výhrady. Nejvíce mu vadí vyhrazení části nejlukrativnějších frekvencí v pásmu 800 MHz pro případného čtvrtého operátora nebo stanovený limit pro množství frekvencí v pásmech 800 a 900 MHz dohromady.

"Ta pásma nejsou substituty. Mimo jiné proto, že v pásmu 900 MHz provozujeme síť GSM s 3,5 milionu zákazníků, a její využití pro LTE je tak nereálné," dodal.

Problematický je podle operátora i požadavek, aby operátoři novému hráči umožnili využití infrastruktury (tzv. národní roaming) sítí GSM a 3G. To považuje za změnu podmínek vydaných licencí. "Pokud se podmínky aukce podstatně nezmění, získá díky nim nový operátor nedovolenou veřejnou podporu, kterou navíc ČTÚ již v loňském roce vyhodnotil jako nedůvodnou a právně neobhajitelnou," podotkl Stonavský.

ČTÚ by měl připomínky k podmínkám aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz zapracovat do 24. června. Finální podmínky chce Vodafone podrobit ještě jedné veřejné konzultaci. Tu nedávno připustil i radní ČTÚ Ondřej Malý.

 

Právě se děje

Další zprávy