Vládní krize se může prodražit. Hrozí slovenský scénář

Karel Toman
4. 4. 2012 13:55
Ekonomika byla ke kotrmelcům místní politiky dlouho netečná, teď se to může změnit
Fanoušci Česka na Staroměstském náměstí
Fanoušci Česka na Staroměstském náměstí | Foto: Sport

Praha - Dosavadní kotrmelce české politické scény přečkaly tuzemská ekonomika i finanční trhy vždy se stoickým klidem. Zásadní drama sice není třeba podle analytiků očekávat ani tentokrát, ale něco je přece jen jinak.

"Příští vláda by opět řešila problémy s důchody, zdravotnictvím a podobně. Zájmové skupiny by přitom zůstaly stejné a stále by prosazovaly, co prosazovaly v posledních letech," vysvětluje analytik NextFinance Vladimír Pikora.

Také nová vláda ale bude čelit stejné politické realitě a těžko lze od ní podle Pikory očekávat obrat o 180 stupňů.

"Neočekávám proto zásadní dopady na finanční trhy či makroekonomické indikátory," tvrdí. Daleko důležitější je pro Česko tradičně to, co se děje s německou ekonomikou.

"Vláda je v krizi a koruna vesele posiluje," dává Pikora aktuální příklad nadhledu, jaký si ekonomika nad místní politickou kulturou vypěstovala.

Něco je ale tentokrát přece jenom jinak. Nelze vyloučit ani pokles ratingu a odpovídající růst úroku na českých dluhopisech. Vládní krize se tak Česku může prodražit, varují ekonomičtí analytici v prvních komentářích k hrozícím předčasným volbám.

Reformy jako podmínka

"Když bylo České republice před časem zlepšeno úvěrové hodnocení, bylo to zlepšení tak trochu podmínečné, protože počítalo s dokončením započatých reforem," upozorňuje Pikora.

Právě dokončení reforem by po předčasných volbách nebylo jisté. A pokud by byl rating Česka opět snížen, pocítili by to na dražších úvěrech od bank i lidé a firmy.

Analytik ČSOB Jan Čermák je v očekáváních opatrnější. "Časy se však mění - doba je zlá. Trhy jsou v posledních dvou letech daleko méně tolerantní k politické nestabilitě," upozorňuje.

Slovenský strašák

Pro aktuální příklad, kdy tahanice o vládu znamenaly pro danou zemi dražší splátky za dluh, není třeba chodit daleko. Vedle Belgie je takovým státem třeba Slovensko.

"V prvním případě trhy dlouho tolerovaly fakt, že země nemá vládu. V momentě, kdy se však krize uvnitř eurozóny začala stupňovat, začala absence vlády vadit a rizikové marže začaly růst," vzpomíná Čermák.

Slovensko si pak podle něj "vstřelilo vlastní gól", když loni na podzim položil vládu spor o podporu pro euroval.

"Z šoku předčasných voleb se slovenské vládní dluhopisy dosud nevzpamatovaly a Slovensko dokonce na čas zcela ztratilo přístup na kapitálové trhy," upozorňuje Čermák.

ČSOB, druhá největší banka u nás, nechce předčasně malovat čerta na zeď. "Považujeme však za důležité varovat, že dočasná politická nejistota nemusí tentokrát projít bez povšimnutí trhů a může státu, domácnostem i firmách přinést dodatečné náklady," dodává Čermák.

 

Právě se děje

Další zprávy