Rekonstrukce: Jak Věci veřejné v úterý položily vládu

Martina Machová Martina Machová
4. 4. 2012 9:01
Deník Aktuálně.cz zjišťoval, co předcházelo oznámení, že ministři VV podají rezignaci
Konference VV bude nakonec až na podzim, někteří ji chtěli teď hned
Konference VV bude nakonec až na podzim, někteří ji chtěli teď hned | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od osmi hodin v úterý ráno do šesté odpoledne jednaly špičky Věcí veřejných, jak reagovat na výzvu místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma, aby partaj dále nesetrvávala v Nečasově kabinetu.

Výsledek je již jasný - trojice ministrů VV podá ve středu demisi k 1. květnu, pokud jejich koaliční partneři nepřehodnotí koaliční smlouvu.

Deník Aktuálně.cz se proto pokusil zrekonstruovat, co se dělo za zavřenými dveřmi, když ještě v pondělí hlasy z regionů tvrdily, že Věci veřejné vládu nepoloží. 

"Hlavně se mluvilo," líčí dění jeden z účastníků jednání. "Vystřídali se opravdu všichni," dodává. Diskusi podle účastníků přerušily jen dvě odpolední patnáctiminutové přestávky na kávu a kolem druhé čas na rychlý oběd.

Co konkrétně kdo říkal a jak kdo na odchod z vlády reagoval, oslovení účastníci jednání nechtěli na jméno komentovat. "Dohodli jsme se tak, abychom nesnižovali a nezpochybňovali výsledek jednání a vystupovali po tomto těžkém rozhodnutí jednotně," vysvětluje mlčení další z členů grémia VV.

Nicméně přesto z rozhovorů s členy vedení vyplynulo, že Karolína Peake se snažila klidnit emoce. Některé regiony pak byly přesvědčené, že se s razantními rozhodnutími má ještě počkat a s koaličními partnery by se mělo zkusit jednat.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím.
Místopředseda VV Tomáš Jarolím. | Foto: Ludvík Hradilek

Jarolím jako Josef Dobeš

Nad případným odchodem z vlády pak podle pozorovatelů nejásal ani ministr Kamil Jankovský, který během dne musel odpovídat i na otázky, jak to bylo s jeho souhlasem či nesouhlasem s údajným "pučem" Kristýny Kočí. "Řekl ale, že pokud bude takové usnesení, tak jej bude respektovat," líčí zdroj z jednání.

Jarolím na svou stranu, a to spíše nečekaně, získal část "večkových" poslanců. Původně to totiž vypadalo, že strhne k akci zástupce regionů, kteří nejsou zvyklí balancovat na vahách vládních vyjednávání.

"Bavili jsme se i o tom, jestli ho ztratíme, nebo ne," popisoval průběh jednání jeden z přítomných poslanců. Do přemýšlení členů grémia se podle něj promítl i nedávný odchod Josefa Dobeše z ministerstva školství. "Obětovali jsme svého člověka, který držel program, a rezonovalo, že to nechceme opakovat," dodává. Na přetřes pak podle něj přišly i další případné rezignace.

Špičky Věcí veřejných se ovšem musely vypořádat i s návrhem svolat narychlo ideovou konferenci, aby o budoucnosti VV ve vládě rozhodlo co nejširší plénum. "Nakonec se ale zjistilo, že by to nešlo tak snadno podle stanov. A taky... představte si to, tady jsme diskutovali v 35 lidech deset hodin…," podotýká účastník jednání.

"Demise není odchod z vlády"

Oslovení účastníci jednání se pak shodují, že pomyslný zlom přišel, když si členové vedení VV ujasnili, že nemusí vypovídat koaliční smlouvu, ale jako zdvižený prst směrem ke koaličním partnerům postačí, když "jen" podají ministři demisi s podmínkou revize koaliční smlouvy.

"Několikrát se kdosi z regionu Jarolíma zeptal, zda je nutné odejít z vlády. On odpověděl, že mu stačí, když ministři podají rezignaci. Do té doby to bylo o prsa," popisuje zvrat jeden z nich.

Před samotným hlasováním, jež bylo na poslední chvíli tajné, rovněž vystoupili ministři, zda na svých místech lpí a zda se nemůže stát, že přes rozhodnutí grémia ve vládě setrvají. Poté, co přislíbili odchod,  členové grémia drtivou většinou rozhodli o ultimátu pro ODS a TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy