Vláda: silniční daň vyměříme podle stáří auta

kst
9. 1. 2008 16:45
Návrh novely zákona o silniční dani vláda schválila
Foto: CCS

Praha - Podnikatelé by nově měli platit silniční daň podle toho, jak starý je jejich automobil. Vyplývá to z novely silničního zákona, kterou dnes schválila vláda.

Sleva ze základní sazby silniční daně bude asi nově záviset na stáří vozu a nikoli emisní třídě Euro, jak je tomu nyní. Kabinet změnou zvýhodní majitele nových automobilů a nevýhody půjdou na vrub podnikatelům používajícím starší vozy.

Novelu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident. Silniční daň musí být odváděna za všechna podnikatelská vozidla až na předepsané výjimky.

Například za kamionovou soupravu je základní sazba přibližně 51 tisíc korun za rok. Průměrné stáří nákladních vozidel na českých silnicích je 16 let.

Ministerstvo financí chce změnou motivovat znevýhodněné podnikatele se starými vozy, aby nakoupili nové, ekologicky šetrnější vozy.

Zatím se nejvyšší, 48procentní úlevě na dani těší majitelé vozů, které splňují normu Euro 3 a vyšší. Menší, čtyřicetiprocentní slevu mají vozy s Euro 2.

Obě výhody skončí a stejné slevy budou vázány pouze na datum první registrace automobilu.

Nejvyšší sleva bude na vozy staré tři roky a mladší, o 40 procent méně, než je základní sazba, zaplatí majitelé aut od tří do šesti let stáří.

Naopak vlastníci starších vozů si mají připlatit. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout majitelé vozů vyrobených před rokem 1989. Dosud platili 15 procent nad základní sazbu, podle nového zákona by to mělo být 25 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy