Vezete padělané Pumy? Nevadí, stačí je mít za pravé

Tomáš Fránek
3. 1. 2008 13:40
V autě se našlo přes 2 tisíce padělaných bot
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Celní správa Plzeň

Brno - Ani dva tisíce padělků nemusí být důvodem k usvědčení obžalovaného. Soudy totiž při odsouzení lidí, u kterých se najde padělané zboží, mají povinnost jednoznačně prokázat, že ti, kteří takové zboží převážejí, vědí, že jde o padělky.

A zdaleka k odsouzení nestačí jenom konstatování, že takový člověk patří do komunity vietnamských obchodníků, kde je obchod s padělaným zbožím obvyklý.

Zcela obvyklá činnost

Nejvyšší soud tak zrušil trest pro jednoho z vietnamských obchodníků, který měl kvůli trestnému činu porušování práv k ochranné známce odpracovat na čtyři sta hodin veřejně prospěšných prací a zaplatit 30tisícovou pokutu.

Trest obchodník dostal za to, že v jeho dodávce našli celníci při kontrole na dálnici přes dva a půl tisíc párů bot s padělanými značkami Puma.

Muž se bránil, že boty pouze převážel, nechtěl je prodávat a netušil, že jde o padělky. Soudy v Benešově a v Praze to ale neuznaly a rozhodly, že obchodník spáchal trestný čin.

Podle verdiktu soudců z okresního soudu v Benešově i Krajského soudu v Praze to, že obchodník věděl, že veze padělané boty, dokazuje to, že přiznal celníkům, jaký veze náklad, a boty měl přímo v kabině auta.

"Je nelogické, aby obviněný nevěděl, jaké zboží veze. Navíc takováto činnost vietnamských obchodníků je zcela obvyklá," uvedl ve svém verdiktu benešovský soud.

Obchodník se ale se svým dovoláním obrátil na Nejvyšší soud a ten mu vyhověl.

Příslušnost ke komunitě nerozhoduje

Podle senátu Nejvyššího soudu vedeného soudcem Pavlem Šámalem nestačí k odsouzení to, že obchodník měl vědět, že veze boty a že celníkům řekl, že ve všech krabicích jsou stejné boty.

"Tato skutečnost nic nevypovídá o tom, zda obviněný věděl, že tyto boty určité značky jsou touto značkou neoprávněně označeny a že převoz tohoto zboží směřuje k maloobchodnímu prodeji," uvedl ve svém verdiktu Nejvyšší soud.

Nejvyššímu soudu se nelíbilo ani to, že soudy odsoudily obchodníka také na základě konstatování, že patří k vietnamské komunitě, kde je obchod s padělaným zbožím častým jevem.

"Nelze odsoudit někoho na základě konstatování, že posuzovaného trestného jednání se dopouští většina určité komunity, do níž obviněný patří, a proto tak obviněný, aniž by to bylo dostatečně prokázáno v hlavním líčení provedeným dokazováním, musí činit také," rozhodl Nejvyšší soud.

Soud v Benešově musí celý případ znovu posoudit a rozhodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy