Lyžařské mistrovství v Liberci má potíže. Čeká ho soud

Tomáš Fránek
18. 12. 2007 12:30
Liberec musel zrušit zakázku. Nabídky byly předražené

Brno - Další zakázka určena pro lyžařské mistrovství v Liberci v roce 2009 má problém. Na stavbu parkovacího domu došly jenom předražené nabídky.

Liberecká radnice proto zakázku za téměř 67 milionů korun na dům Ještědská v lokalitě Horní Hanychov zrušila.

Nemáme na to

"Důvodem pro zrušení zakázky je skutečnost, že byly podány pouze nabídky, jejichž nabídkové ceny výrazně převyšují předpokládanou hodnotu zakázky. Vzhledem k tomu, že se jedná o akci financovanou z prostředků státního rozpočtu, měl zadavatel k dispozici pouze omezené finanční prostředky ve výši předpokládané ceny zakázky," uvedla v internetové databázi liberecká radnice.

Parkovací dům se má postavit tak, aby bylo možné jeho využití v rámci pořádání mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.

Problémy měly i další zakázky pro mistrovství. Na penězích a licenčních podmínkách ztroskotala jednání mezi organizačním výborem a firmou Merz, která vyvíjela od začátku letošního roku počítačový informační systém.

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová nařídila jednání se společností ukončit, třebaže firma má systém pro závody SP i MS připravený.

Majitel firmy Jiří Merz prohlásil, že jeho firma podá připravenou žalobu a bude se domáhat práv soudní cestou.

Ušetřeno, neušetřeno

S podobným postupem, kdy firmy do soutěže poslaly pouze předražené nabídky, se setkala také Masarykova univerzita v Brně.

Odmítla předražené nabídky, které jí poslaly čtyři stavební společnosti a místo toho vypsala šest nových výběrových řízení tak, aby se do nich mohly přihlásit i menší firmy.

"Po sečtení vítězných nabídek se cena za stavbu závěrečných fází snížila na 1,75 miliardy korun, což je téměř o 600 milionů korun méně, než byla původní nejnižší nabídková cena," uvedl rektor univerzity Petr Fiala.

Firmy, které vyhrály nové soutěže na výstavbu části univerzitního kampusu za více než miliardu a půl korun, ho ale nakonec nepostavily kvůli několikaměsíčnímu váhání ministerstva školství.

 

Právě se děje

Další zprávy