Ve sportce padl jackpot. Sazka bude hledat 25 milionů

Zdeněk John
22. 5. 2011 20:54
Loterijní firma bojuje o udržení licence, velká výhra ji může jen přitížit.

Praha - Krachující loterijní společnost Sazka stojí po nedělním večeru před další těžkostí. Musí najít přes 25 milionů korun, aby vyplatila výherce, který trefil takzvané první pořadí ve druhém tahu 20. týdne její nejpopulárnější hry, tedy Sportky.

Sazka bude muset o vyplacení výhry požádat insolvenčního správce dosazeného do firmy Městským soudem v Praze. Sice se proti verdiktu, kterým jí soud omezil nakládání s majetkem (tedy i vyplácení výher), odvolala, ale neuspěla.

Ale i přes očekávaný souhlas správce Josefa Cupky - až dosud vždy výplatu vysoké výhry povolil - nemá šťastlivec, který trefil všech šest čísel z losovaných 49, vůbec vyhráno. Sazce padly kvůli jejím potížím tržby, a má tudíž velké problémy s vyplácením takto vysokých výher.

Kvůli lednovému superjackpotu 103 miliony jí dokonce reálně hrozí, že bude muset na 30 dní přerušit loterijní činnost. Ministerstvo financí zatím nepravomocně rozhodlo, že o povolení k loteriím přijde, protože lednovou výhru nevyplatila celou.

Sazka v úterý podá podle informací Aktuálně.cz rozklad (odvolání), čímž bezprostřední nebezpečí odvrátí. Ale podmínky, aby jí povolení mohlo zůstat, nesplní.

Ze 103 milionů má výherce polovinu 

Mluvčí Sazky uvedl, že dosud z lednového superjackpotu poslala výherci zhruba polovinu. Každý týden pak přidává několik milionů, bude ji tedy stále dost zbývat, aby mohla konstatovat, že všechny výhry už vyplatila.

Kolem této výhry se ale rozhořel i právní spor.

Protože superjackpot padl před vyhlášením úpadku, může podle některých právníků jít o zvýhodňování věřitele. Sazka ale jinou možnost, jak si zachovat licenci, než výhru vyplatit nemá.

Ve čtvrtek se v Národním domě na Vinohradech sejde schůze věřitelů, která rozhodne, zda se Sazka ze svých dluhů bude dostávat reorganizací, nebo zda padne do konkurzu, v němž by bylo zpeněženo, co z ní zbylo.

 

Právě se děje

Další zprávy