Hušák se zbavil úhlavního (ne)přítele ve vedení Sazky

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 5. 2011 12:48
Akcionáři Sazky v čele s ČSTV odvolali rebelujícího místopředsedu představenstva
Roman Ječmínek skončil v představenstvu Sazky. Akcionáři jej na popud většinového vlastníka ČSTV odvolali
Roman Ječmínek skončil v představenstvu Sazky. Akcionáři jej na popud většinového vlastníka ČSTV odvolali | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bouřlivé dění v největší tuzemské loterijní společnosti Sazka neutichá. Společnost oznámila, že na své mimořádné valné hromadě odvolali její akcionáři místopředsedu představenstva Romana Ječmínka.

Právě Ječmínek, předseda Autoklubu, patřil ve vedení společnosti k hlavním odpůrcům šéfa společnosti Aleše Hušáka, podal i vlastní insolvenční návrh na Sazku. Za Hušákem naopak stojí většinový akcionář Sazky, Český svaz tělesné výchovy.

Právě insolvenční návrh je jedna z věcí, která podle oficiálního vyjádření stála Ječmínka místo v představenstvu.

"Majoritní akcionář ČSTV tento svůj návrh (na odvolání Ječmínka) odůvodnil tím, že dosavadní místopředseda představenstva poškodil podáním žádosti o insolvenci dobré jméno SAZKA, a.s., což se negativně promítlo v ekonomických výsledcích společnosti," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Sazky Jan Tuna.

Zástupci ČSTV také uvedli, že se Ječmínkovými prohlášeními a činy z poslední doby "cítí velmi poškozeni".

Společnost také informovala, že její mimořádná valná hromada schválila většinou hlasů odvody do Občanského sdružení Zelený ostrov. To ovládá společnost Bestsport, která je vlastníkem a provozovatelem O2 areny a stejně jako Sazka je v insolvenčním řízení.

Roman Ječmínek zaslal novinářům vyjádření, ve kterém rozhodnutí o odvodech napadá. Rozhodnutí o převodech budoucího zisku a budoucího povinného odvodu až do roku 2021 je podle něj je v rozporu s obchodním zákoníkem, loterijním i insolvenčním zákonem i stanovami společnosti Sazka.

"Ve spolupráci s dalšími akcionáři Sazka nyní Autoklub České republiky zvažuje další právní postup pro ochranu akcionářů a věřitelů Sazka, a.s.," uvedl v prohlášení Ječmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy