reklama
 
 

Valašský frgál získal ochranu EU. Místní pekaři uspěli

6. 12. 2013
Koláče tak pod tímto názvem nyní mohou vyrábět a prodávat jen pekaři z Valašska
Doporučujeme

Brusel - Tradiční Valašský frgál se stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU. Oznámila to Evropská komise. Koláče tak pod tímto názvem nyní mohou vyrábět a prodávat jen pekaři z Valašska.

Frgál, podle komise "kulatý koláč vyráběný na Valašsku z jemného kvasnicového těsta s typickým povrchem ze sušeného ovoce, zeleniny nebo tvarohu", byl na seznam chráněných produktů zařazen spolu s tradičním způsobem vyráběným sýrem Tilsiter ze Šlesvicka-Holštýnska a finským síhem malým, rybou lovenou v Puruvesi, součásti finského jezera Saimaa. Celkem Unie chrání názvy více než 1200 produktů.

Přihlašovací řízení frgálu skončilo v listopadu a kladné rozhodnutí komise není překvapením. Zápis se nyní objeví v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví. Aby se frgál na seznam chráněných výrobků dostal, spojili se před časem pekaři z Valašska do sdružení Valašské lidové tradice.

"Území, na němž se koláče budou moci nazývat frgály, vzniklo průsečíkem tří historických map Valašska," vysvětlil nedávno jednatel sdružení Pavel Vašut.

Pekárna musí mít na daném území provozovnu, sídlo firmy může být jinde. Pekaři budou také muset dodržovat určitou recepturu, složení těsta a náplně. Označení chrání jednodruhové koláče, tedy například makový, tvarohový či hruškový. Jednotlivá pekařství však budou moci zachovat svá specifika. Dodržování podmínek bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Sdružení pekařů založila majitelka pekařství ve Velkých Karlovicích Jana Kasalová, iniciovala také zahájení přihlašovacího řízení zeměpisného označení. Letos v lednu však nečekaně zemřela. V té době mělo sdružení tři členy, nyní jich je 14, kteří reprezentují asi 80 procent produkce frgálů na Valašsku.

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Na seznamech výrobků s chráněným označením figurují už více než tři desítky položek z České republiky. Jsou to třeba Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník, Hořické trubičky či Karlovarské oplatky.

autor: ČTK

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama