V únoru vyhlásilo bankrot nejvíc firem za čtyři roky

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
5. 3. 2012 14:19
Počet osobních bankrotů sice poklesl, ale žádostí o vyhlášení insolvence přibývá
Červená karta - ilustrační foto.
Červená karta - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - V Česku bylo v únoru vyhlášeno 287 firemních bankrotů, což je nejvíce od ledna 2008, kdy vstoupil v platnost nový insolvenční zákon. Oproti lednu 2012 šlo o čtvrtinový nárůst.

Naproti tomu počet osobních bankrotů v únoru meziměsíčně poklesl. Vyhlásilo ho 1217 lidí, tedy o sedm procent méně. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

V minulém měsíci zároveň došlo k více jak polovičnímu zvýšení podílu fyzických osob podnikatelů na bankrotech.

"V únoru se obnovila i dynamika růstu počtu bankrotů právnických osob. Počet návrhů na bankrot se zvyšoval ještě rychleji než počet vyhlášených bankrotů, a to jak u právnických osob, tak i fyzických osob podnikatelů. Znamená to, že v příštích měsících lze očekávat vyšší počet firemních bankrotů než v loňském roce," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Návrh na bankrot v únoru podalo 657 firem, což je také nejvyšší počet od ledna 2008. Proti lednu 2012 návrh v únoru podalo o 90 subjektů více, v meziročním srovnání pak počet návrhů vzrostl o 59 procent.

Nejvíce firemních bankrotů bylo vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (63 případů) a v Praze (47). Nejméně jich tradičně vyhlásily firmy v Karlovarském kraji (čtyři případy). Za poslední rok se počet firemních bankrotů nejvíce zvýšil v Ústeckém kraji o 198 procent a v Moravskoslezském kraji o 136 procent.

Pouze ve dvou krajích se počet firemních bankrotů meziročně snížil. Je to Plzeňský kraj s poklesem o devět procent a Karlovarský kraj, kde firemních bankrotů ubylo o šest procent.

Osobní bankrot je stále žádanější

Minulý měsíc bylo podáno také více návrhů na osobní bankrot. Celkově jich bylo 1861, což je o 17 procent více než v lednu a o 76 procent více než v únoru loňského roku.

"V únoru se výrazně rozevřely nůžky mezi počtem návrhů na osobní bankrot a počtem vyhlášených osobních bankrotů, čímž se v průměru prodloužila doba od podání návrhu do vyhlášení bankrotu," vysvětlila Kameníčková.

Za posledních 12 měsíců se ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvedl počet osobních bankrotů o 77 procent na 12 534.

"Vzhledem k tomu, že v únoru byl podán rekordní počet návrhů na osobní bankrot, lze očekávat, že počet osobních bankrotů se bude i nadále zvyšovat. To bude podpořeno i slabým ekonomickým růstem, úspornými opatřeními vlády a s tím souvisejícím pomalým vývojem příjmů domácností," dodala Kameníčková.

Z celkového počtu 1217 osobních bankrotů vyhlášených v únoru se jich nejvíce týkalo Moravskoslezského (177 bankrotů), Středočeského (155) a Ústeckého kraje (146 bankrotů).

Nejméně osobních bankrotů bylo vyhlášeno ve Zlínském (36 bankrotů) a Pardubickém kraji (35) a v kraji Vysočina (32 bankrotů).

 

Právě se děje

Další zprávy