Brusel - V Evropě každý rok přijde nazmar 89 milionů tun potravin. Uvedla to Evropská komise, která dnes zahájila konzultace o způsobech, jak toto plýtvání omezit a jak efektivněji využívat potravinové zdroje.
Konzultace potrvá do října a měli by se na ní podílet potravinářské firmy, zemědělci, nevládní organizace i občané. Měla by být podkladem pro novou evropskou politiku v tomto směru.
"Je to morálně a ekonomicky neudržitelná situace," řekl komisař pro životní prostředí Janez Potočnik v souvislosti s rozsahem plýtvání potravinami. "S celým systémem je něco špatně," dodal.
Podle komise rostoucí počet analýz zpochybňuje dlouhodobou udržitelnost nynějších trendů v produkci a spotřebě potravin.
Potravinový systém má i velký vliv na životní prostředí emisemi skleníkových plynů, využíváním vody a půdy a užíváním chemických hnojiv a pesticidů, uvedla komise.