Úřady práce hlásí rekordně málo nových uchazečů. Proč?

Petr Holub
25. 7. 2012 6:00
Dobrou zprávu kazí fakt, že se nedaří najít práci pro ty, kdo byli evidováni dřív
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Úřady práce v Česku hlásily za červen nejméně nových nezaměstnaných od května 1997. Neuvěřitelně dobrou zprávu kazí fakt, že se naopak nedaří najít práci pro ty, kdo byli evidováni v minulých měsících.

Za nízkou návštěvností pracovních úřadů vidí experti tři důvody.

Počátkem roku se zpřísnily sociální zákony a nezaměstnaní se obávají šikany na úřadech.

Do důchodu odcházejí silné poválečné ročníky a uvolňují dostatek míst pro slabé ročníky narozené v období po pádu komunismu.

Paradoxně pomáhá i strach před novou krizí. Při minulé krizi v letech 2008/09 totiž začaly podniky překotně propouštět a při následujícím oživení nenašly dostatečně kvalifikovaný personál.

Nabídka práce je malá

Výjimečnost informace o jednatřiceti tisících nových nezaměstnaných během června vynikne už ve srovnání za posledních pět let. Dosud nejmenší příliv lidí bez práce zaznamenali úředníci v květnu 2008, ovšem i tehdy se jich přihlásilo o pět tisíc víc.

Evidenci na pracovním úřadě ukončilo v červnu 38,5 tisíce lidí. Stejně špatně se lidé na pracovním trhu umísťují obvykle jen v prosinci, kdy není o pracovní síly tradičně zájem. Do první desítky měsíců s nejhorší nabídkou práce za posledních pět let patří už jen další tři měsíce z krizové zimy 2008/09 a dva měsíce z léta 2008, tedy z období těsně před krizí.

Oproti loňskému červnu poklesl počet nově nezaměstnaných i ukončených evidencí o dvacet tisíc.

Online deník Aktuálně.cz oslovil ředitele vybraných pracovních úřadů. Ti však nechtěli nečekaně nízké údaje o nezaměstnanosti obsáhleji komentovat a odkazovali na experty statistického úřadu.

Co nás čeká na úřadech

"Nízká čísla nutně neznamenají, že se méně propouští," upozorňuje Dalibor Holý, ředitel statistiky trhu práce Českého statistického úřadu. Významnou roli při rekordním poklesu hraje podle něho změna poměrů na pracovních úřadech loni na podzim a po Novém roce.

"Uchazeč o práci asi váhá, jestli vůbec má na úřad práce jít," tvrdí Holý. "Čeho se tam v současných poměrech dočká? Počet zaměstnanců se tam snížil, takže nemají kapacity, aby uchazeči o zaměstnání hledali místo," upozorňuje statistik.

"Víme také, že uchazeči jsou šikanováni. Třeba se posílají na poštu, kde se nenabízejí pracovní místa, musí se tam ale třeba každý týden hlásit. Kritizoval to i ombudsman," dodává Holý.

Tento výklad zpochybňují experti pracovních úřadů. "Každý nezaměstnaný přece dobře ví, že za něho pracovní úřad platí sociální a zdravotní pojistné. Pokud se nepřihlásí, budou sociální správa i zdravotní pojišťovny vyžadovat peníze po něm," upozorňuje například ředitel Úřadu práce v Litoměřicích Ivan Vilím.

Experti pracovních úřadů ovšem připouštějí, že zákon podnikům po Novém roce už nenařizuje, aby hlásily na jejich pobočkách volná místa. Kdo má tedy šanci najít práci, tak hledá jinde a jenom kvůli dvěma nebo třem splátkám pojistného se na úřad neobtěžuje.

Staří bez náhrady

Z pohledu nezaměstnanosti je výhodná současná skladba obyvatelstva. Dalibor Holý z Českého statistického úřadu upozorňuje, že do důchodu odcházejí mnohem početnější ročníky, než které naopak na trh práce vstupují.

Údaje z České správy sociálního zabezpečení takovému výkladu dávají za pravdu. Pozice na pracovním trhu uvolňují silné ročníky z přelomu čtyřicátých a padesátých let.

Od roku 2006 žádalo o starobní důchod každý rok přes 100 tisíc lidí, předloni už 120 tisíc pracovníků. Loňský rekord dosáhl 154 tisíc a o tom, jak ochotně uvolňují starší lidé pracovní místa, svědčí fakt, že 80 tisíc z nich odešlo do předčasného důchodu.

Přitom dvacetiletých žije v Česku jen 130 tisíc a u mladších ročníků klesá počet obyvatel dokonce pod sto tisíc.

Jak dlouho vydrží podniky?

Podniky sice nepřijímají, zároveň ale nepropouštějí, protože si zaměstnance chtějí pár měsíců udržet. Vycházejí z toho, že se současná recese už neprohloubí.

"Pravděpodobné to je. Podniky se poučily z vlny masového propouštění v roce 2009. Když pak přišly zakázky, tak se jim obtížněji hledali i kvalifikovaní řemeslníci. Tak se teď bojí a nechtějí reagovat unáhleně," potvrzuje hypotézu Dalibor Holý z ČSÚ.

Ekonomický výkon však oproti předpovědím klesá. Dokonce i dosud optimistické ministerstvo financí připustilo, že hrubý domácí produkt poklesne za celý letošní rok o půl procenta. Trend na trhu práce se proto může změnit.

"Světové studie ukazují, že když klesá HDP, tak velmi pravděpodobně dojde s malým zpožděním k poklesu zaměstnanosti. Pokud klesají zakázky, tak zaměstnavatelé nic jiného ani dělat nemůžou," varuje Holý.

 

Právě se děje

Další zprávy