Trumf v boji se švarcsystémem? Auta na plyn nevyjela

Tomáš Fránek
4. 9. 2012 6:00
Ani po devíti měsících nefungují mobilní kanceláře, řeší je antimonopolní úřad

Brno - Jeden z trumfů v boji proti švarcsystému a práci načerno se státu ani po devíti měsících od plánovaného startu nepodařilo zprovoznit. Mělo jít o kontrolory křižující Česko ve 180 mobilních kancelářích.

Státní úřad inspekce práce, spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí, od loňského prosince totiž zatím stále nemůže s definitivní platností uzavřít tendr na pronájem takzvaných mobilních kanceláří. Tedy 180 aut na stlačený zemní plyn (CNG) a 46 plnicích stanic, které má zaplatit z velké části Evropská unie.

Sám ministr Jaromír Drábek přitom několikrát uvedl, že mobilní kanceláře jsou jedním z důležitých článků boje proti nelegálnímu zaměstnávání. „Automobily budou vybavené technikou potřebnou k výkonu efektivní a rychlé kontroly," plánoval.

Fabie, nebo Tourany?

Stát si už sice napotřetí vybral, že chce, aby inspektoři jezdili ve vozech Škoda Fabia Combi od společnosti Havex, to ale napadla firma Vítkovice Doprava. Ta chce prosadit, aby inspektoři jezdili ve vozech VW Touran. Podle zástupců ostravské firmy je jejich nabídka výhodnější.

"Společnost Vítkovice Doprava poslala svoje námitky k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kterými se domáhá vyhodnocení své nabídky za nejvýhodnější a uzavření smlouvy," potvrdil online deníku Aktuálně.cz šéf Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. A Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už zahájil správní řízení.

Právě společnost Vítkovice Doprava byla považována za favorita tendru - jako jediná poslala svoji nabídku do všech tří kol tendru.

O vítkovické firmě se mluvilo také proto, že ještě v roce 2010 pracoval pro společnost jako projektový manažer pro ekologické projekty Drábkův náměstek Vladimír Šiška. A auta poháněná CNG právě mezi "zelené projekty" patřila. Šiška ale střet zájmů odmítl.

Stát zaplatí víc

Za devět měsíců, během nichž se vozy vybírají, přitom už došlo ke změně podmínek tendru.

V prosinci požadoval Státní úřad inspekce práce v prvním zrušeném tendru pronájem 180 aut a až 84 plnicích stanic do konce roku 2013 za 72 milionů korun (bez DPH). Úřad má celkem 341 zaměstnanců, každý druhý by tak měl k dispozici nové auto na CNG.

V druhém tendru, ze kterého úřad nakonec kvůli nesplnění kritérií vyřadil všechny zájemce, se ale podmínky výrazně změnily. Přestože počet aut zůstal stejný, ale stanic mělo být už jenom 46, odhadovaná cena zakázky vzrostla na 129 milionů bez DPH.

Podle náměstka generálního inspektora Státního úřadu inspekce práce Jiřího Macíčka souviselo navýšení sumy o desítky milionů s možností, že inspektoři budou moci auta a plnicí stanice využívat až do roku 2015.

Od začátku letošního roku stát vytáhl do boje se švarcsystémem a prací načerno. Ministerstvo práce a další instituce provedly letos v prvním pololetí přes 95 tisíc kontrol nelegálního zaměstnávání. Uložily 1936 pokut za celkem 106,4 milionu korun.

Zákony od ledna umožňují přísnější tresty. Člověku, který dělá načerno, hrozí pokuta až 100 tisíc korun. Firma, která takto pracovníky zaměstnává, může mít sankci od 250 tisíc korun do deseti milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy