Templáři i Vinium platí za klamání s vínem miliony

Tomáš Fránek
16. 12. 2011 16:33
Miliony korun mají platit Templářské sklepy i Vinium
Díváte se do templářských sklepů v Čejkovicích, kam firma pouští návštěvníky.
Díváte se do templářských sklepů v Čejkovicích, kam firma pouští návštěvníky. | Foto: Repro: templarske-sklepy.cz

Brno - Dvě velké moravské vinařské firmy mají platit miliony korun za to, že na trh dodaly víno z neznámých hroznů.

Templářské sklepy Čejkovice dostaly od Státní zemědělské a potravinářské inspekce pokutu ve výši pěti milionů korun (nejvyšší možnou). Sankce je už pravomocná. Vinium Velké Pavlovice mají platit milionu korun - tato pokuta zatím není pravomocná.

Inspektoři nařídili vinařským firmám stáhnout loni kvůli nejasnému původu hroznů z předvánočního trhu v Česku milion lahví vína.

Jde o největší skandál, který kdy tuzemské vinaře zasáhl. Kromě Templářských sklepů inspekce našla podezřelá vína i u několika dalších producentů.

Na trhu jsou vína, která mohou a nemusí být moravská

Také u Vinia a majetkově spřízněných Českých vinařských závodů loni našli inspektoři SZPI přes milion kilogramů hroznů neznámého původu. Firmy musely stáhnout z oběhu vína, která z těchto hroznů vyrobily. Vinium část vín zlikvidovalo.

Na trh se ale dostaly miliony lahví vyrobených z hroznů, u nichž není možné dohledat, kde byly vypěstovány a zda opravdu pocházejí z moravských vinic.

Templářské sklepy se už kvůli postupu inspekce obrátily na soud, firma se závěry kontroly nesouhlasí. Společnost uvedla, že u veškerých vykupovaných hroznů byly všechny původní doklady stvrzující nákup hroznů v souladu s právními předpisy.

"Vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice opětovně považuje kontrolu SZPI za nezákonně provedenou, a to v rozporu se správním řádem i se zákonem o státní kontrole a vytýkané skutky považuje za zcela nepravdivé. S pokutou tudíž nesouhlasí a vinařské družstvo proti ní bude brojit správní žalobou," uvedl mluvčí firmy Svatopluk Bartík.

Firma už také předběžně vyčíslila, jakou škodu jim skandál způsobil - má jít o 60 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy