Telefonice O2 hrozí znovu už zaplacená pokuta

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 8. 2010 16:02
Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek, který vrátil O2 už zaplacenou pokutu.
Pokuta pro Telefonicu O2 poletuje mezi soudy od roku 2004.
Pokuta pro Telefonicu O2 poletuje mezi soudy od roku 2004. | Foto: Telefónica O2

Brno - Šest let od trestu a rok po zrušení sankce hrozí Telefónice O2 opět pokuta 81,7 milionu korun za zneužití dominantního postavení. Prosincový rozsudek krajského soudu, který původní trest antimonopolního úřadu zrušil, totiž nyní vynuloval Nejvyšší správní soud.

Celý případ se tak po zrušení rozsudku vrátí před brněnský krajský soud. Sankci uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tehdejšímu Českému Telecomu v roce 2004 kvůli jeho postupům o několik let dříve.

Telekomunikační společnost, která se později změnila v Telefonica O2, podle antimonopolního úřadu vytvořila některými cenovými plány bariéru pro rozvoj konkurence na trhu.

Pokutu jim nakonec vrátili

Prostřednictvím tarifů Premium, Benefit, Business Optimal a dalších se snažila dlouhodobě si zavázat klienty slevami a výhodami. ÚOHS rozhodl, že tím operátor diskriminoval ostatní klienty, kteří smlouvy na tyto tarify neuzavřeli.

Telefónica O2 nejprve spor o pokutu s antimonopolním úřadem u Krajského soudu v Brně prohrála, poté ale společnosti dal zapravdu Nejvyšší správní soud a po něm i krajský soud. Zaplacená pokuta tak operátorovi byla vrácena, následně požádal i o vrácení úroků ve výši 76 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy