Telefónica loni zvýšila zisk na 11,6 miliardy korun

Ekonomika Ekonomika
24. 2. 2009 17:02
Firmy zveřejňují výsledky loňského hospodaření
Finančník a uhlobaron Zdeněk Bakala
Finančník a uhlobaron Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR) uhlobarona Zdeňka Bakaly loni meziročně zvýšila zisk o 76 procent na částku 352 milionů eur. Postaraly se o to hlavně vyšší ceny uhlí. Výsledky v úterý zveřejnila firma.

Telekomunikační skupina Telefónica O2 loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 12 procent na 11,63 miliardy korun. Celkové výnosy stouply o 2,9 procenta na 64,45 miliardy Kč. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy firmy.

Zatímco tržby překonaly očekávání analytiků zhruba o 150 milionů korun, zisk za jejich odhady naopak mírně zaostal.

NWR rovněž oznámila, že má již nasmlouvány dodávky a ceny uhlí pro celý letošní rok. Průměrná cena topného uhlí pro rok 2009 podle ní činí 79 eur za tunu, tedy o 14 procent více než loni.

Cena koksovatelného uhlí je 91,5 euro za tunu, to znamená naopak zlevnění o 33 procent. Tento pokles odráží podle NWR současnou ekonomickou krizi a její dopady na odvětví.

Společnost zároveň navrhuje dividendu ve výši 0,18 eur za akcii, což znamená celoroční dividendu ve výši 0,46 eur za akcii.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v tuzemsku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Zhruba 40 procent podniku nepřímo ovládá finančník Zdeněk Bakala.

 

Právě se děje

Další zprávy