Tatra už má banku pro financování výroby, hledá další

ČTK ČTK
21. 6. 2013 13:33
Firma se stále drží plánu vyrobit letos 880 nákladních aut
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Kopřivnice - Společnost Tatra Trucks, které nyní patří kopřivnická automobilka Tatra, připravuje smlouvu s první bankou. Ta jí schválila financování. Tatře také začínají vycházet vstříc úvěrové pojišťovny.

Automobilka má zakázkami pokrytou výrobu zatím do září a drží se plánu vyrobit letos 880 vozů, situace ve firmě je už stabilizovaná. 

Informoval o tom místopředseda představenstva Tatra Trucks Radek Strouhal. Automobilka se letos kvůli dluhům dostala do dražby. V dubnu firmu ovládli podnikatelé René Matera a Jaroslav Strnad.

"Diskutujeme dokumentaci s jednou bankou, která už nám schválila financování. Závaznou nabídku už máme na stole. Teď hledáme druhou banku, tak abychom doplnili bankovní portfolio a byli v nějakém finančním komfortu. Chceme dvě samostatné banky, aby se s nimi dalo bavit i o nějakých expanzivních plánech a podobně. Na jednu banku je Tatra příliš velká," řekl Strouhal. Syndikovaný úvěr, který Tatra v minulosti měla, podle něj nyní není pro automobilku příliš vhodný.

Situace ve firmě je podle Strouhala stabilizovaná, ale zatím za cenu toho, že velmi výrazné zdroje poskytli akcionáři. "Hodně pozitivní je, že na Tatru začínají slyšet úvěrové pojišťovny, které pojišťují pohledávky našich dodavatelů. Začínají vypisovat limity, protože vidí, že platíme. Pro nás v podstatě ty peníze nahrazují přímo bankovní úvěr, dokonce bych řekl, že v některých případech u některých dodavatelů je to mnohem lepší než bankovní úvěr," řekl Strouhal.

Podívejte se, jak se nyní v Tatře vyrábí: 

Díky pojištění automobilka například nemusí platit dvacetiprocentní zálohu, kterou někteří dodavatelé požadují při zahájení výroby, tedy týdny před dodáním objednaných dílů.

Firma se drží plánu vyrobit letos 880 vozidel, zakázky má naplněné zatím do konce září. Provozně by se letos měla udržet kolem nuly. "Je to první rok, který bude sloužit jako základna k tomu, abychom rostli v dalších letech. Postavili jsme plán na poměrně střízlivých číslech," řekl místopředseda představenstva.

V minulých letech podle něj automobilka plánovala roční výrobu kolem 1500 vozů, ale reálně jich vyrobila třetinu. "To je zdrcující. Ve chvíli, kdy nastavíte plán na 1500 vozů, uděláte nákladové sazby, nastavíte normy, lidi, všechno, a potom vyrobíte 500 vozů, tak se nemůže nikdo divit, že to ekonomicky nevychází," řekl Strouhal.

Jedním z hlavních problémů bylo podle něj pro Tatru zastavení dodávek do Indie, kam ročně odcházelo 400 až 500 aut. Firma čelila podezření z korupce. Obnovení dodávek podle Strouhala hodně závisí na očištění jména Tatry. "Intenzivně jednáme s indickou protistranou, se společností BEML. Vysvětlujeme, že nemáme s bývalými akcionáři nic společného. Věříme, že znova začnou tatrovky brát, je to pro nás velice zajímavý trh," řekl Strouhal.

>Primárními zákazníky v letošním roce jsou tuzemští klienti. Kromě toho putují vozy z Kopřivnice například do Polska, Austrálie a zemí bývalého Sovětského svazu. "Velká zakázka je konkrétně třeba Ázerbájdžán, kam půjde letos přes sto vozidel. Jsou výhledy, že tam budeme dodávat i v dalších letech," řekl Strouhal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy